Mispels, wanneer oogsten en wie heeft recepten?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/09/2005 - 21:20
wim 2

Mispels, wanneer oogsten en wie heeft recepten?

De mispels aan de boom zijn al groot maar wanneer kan ik deze het beste oogsten en wie heeft er recepten van deze vrucht?

Mispels, wanneer oogsten en wie heeft recepten?
vr, 23/09/2005 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

De mispels moet u zo lang mogelijk aan de boom laten hangen, en na het oogsten in een bergruimte zo lang laten liggen, tot ze geheel bruin zijn.
Bij overrijpheid worden ze snel rot.

Helaas kan ik u niet aan recepten helpen, sorry.

vr, 23/09/2005 - 23:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is over de mispel niet zoveel geschreven. Het is de Mespilus germanica afkomstig uit Perzië. Men treft hem nog weleens aan in een oude tuin. De vruchten zijn pas lekker wanneer de vorst erover is gegaan. Rauwe mispels werken stoppend. Een opgietsel van bladeren is een goed gorgelmiddel en wordt als clysma tegen bloeddiarrhee aangewend: met paardestaartkruid tegen baarmoeder en darmbloedingen. Aldus de Taal der kruiden van Mellie Uyldert.
Niet iedereen vindt ze lekker. Je kunt ze uitzuigen als ze tussen rijp en rot zijn. Tenminste daar lijkt het op. Eet je er teveel van dan schijt je in je broek. Mooie foto, trouwens.

do, 13/10/2005 - 11:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
mispels doe je eind oktober in droge hooi of stro daar kun je ze hele winter door bewaren. Ze moeten niet rotten als ze zacht zijn kun je ze als fruit eten. Mispels kun je ook in zoetzuur zetten zonder inmaakkruiden, net als agurken, heerlik. Goed rijpe mispels zonder pieten over het vanilleijs doen, echt lekker. Je kun de mispels ook in gerechten gebruiken. Bv. in eenpans smoorgroenten. Gemalen kruidnagel niet vergeten!
Je kunt ook heerlijk wijn van maken gebruik het recept van druivenwijn. Heel veel succes en groeten. M.G.

za, 12/11/2005 - 13:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hieronder wat recepten

Veel receptuur voor mispels is er niet voorhanden. We vonden een recept voor mispelgelei, die lekker schijnt te zijn bij vlees en ham. Lekkerder leek ons een toetje met rauwe mispel. De basis voor drie tot vier personen is een ruime pond rotte mispels. Was de mispels, doe ze per vijf in een zeef en druk ze daar met een houten lepel doorheen. Schraap het vruchtvlees van de onderzijde van de zeef. Voeg een scheutje slagroom toe en wat vanillepoeder of -suiker. Maak een custardvla van een halve liter melk, laat die afkoelen en roer dit door de mispels. Breng op smaak met citroen- of sinaasappelsap, suiker en vanille. De luie kok kan ook kant en klare vanillevla nemen in plaats van custardvla. Schep het mengsel in bakjes en laat het in de koelkast door en door koud worden. Veel receptuur voor mispels is er niet voorhanden. We vonden een recept voor mispelgelei, die lekker schijnt te
Een mispel is sappig met een zoetzure smaak. Er kan heerlijke jam of gelei van worden gemaakt. De gelei is een traktatie bij (water)wild en lamsvlees. De gelei wordt gemaakt door de vruchten in een pan onder water te zetten, ze op een laag vuur te stoven, totdat ze gaar zijn. Giet de vruchten uit door een zeef en voeg 500 gram suiker toe per 750 cc. Kook de vloeistof in tot de gewenste dikte en laat deze afkoelen.

Mispels werken laxerend!
Mispel mousse of compote
Ingrediënten:
•Mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brei)
•500 gram geleisuiker
•een halve citroen
•een afgestreken koffielepel speculaaskruiden
•water
Werkwijze:
Compote klinkt zo alledaags voor deze lekkernij. Bij appelmoes, appelgebak, rijstpap, op de boterham met Belgische kaas is het recept van deze oude vrucht zoals hieronder beschreven hemels:

Was de zachte mispels en snij ze in stukken.
Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken.
Laat even aan de kook komen.
Doe ze door een roerzeef (passevite)
Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 500 gram geleisuiker bij. Op de verpakking van de suiker staat 2 + 1 (twee hoeveelheden vocht en één hoeveelheid suiker).
Doe er het sap van een halve citroen bij.
Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij.
Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken.
Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.

zo, 10/06/2007 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ze licht meegeven bij indrukken zijn ze rijp,
niet laten liggen, plukken, velletje er van af en opeten. heerlijk!
en zeker niet wachten tot ze bruin zijn, onzin!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag