Vijgenboom verliest vruchten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/05/2008 - 11:29
Marcenina

Vijgenboom verliest vruchten

Ik heb een mooie vijgenboom in de tuin staan, zeker 4 meter hoog. Nu eind mei tjokvol met honderden vruchten. Heel decoratief. Ze zijn eind maart tegelijk met het uitlopen van het blad gaan groeien uit de embryonale knoppen die zich eind vorig jaar hebben gezet.
Over een paar weken verliest hij al zijn vruchten.Ze drogen wat in en vallen er dan allemaal binnen een week of zo vanaf. Ik wil graag weten waarom.

De soort ken ik niet. Ik heb jaren geleden een kistje rijpe rode vijgen op de markt gekocht. Als ik me goed herinner afkomstig uit Marokko of Turkije. De rotte exemplaren zijn in mijn compostvat terecht gekomen en weer een paar jaar later zag ik ineens een vijg uitlopen tussen mijn rhodondendron.
De boom is heel decoratief, maar ik zou graag willen weten waarom hij in juni zijn vruchten verliest. Het blad blijft mooi groen. Hij staat redelijk beschut, maar de kruin krijgt volop zon.

Vijgenboom verliest vruchten
za, 24/05/2008 - 12:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vruchten zijn dan gewoon rijp. Alleen krijgen ze hier niet die mooie rode kleur, die ze in bloedhete zuiderlijke landen wel krijgen.

zo, 25/05/2008 - 20:48
Marcenina

Als ik de vruchten openmaak zijn ze allesbehalve rijp, maar nog wit en sponzig van binnen.
Wat ik op internet lees over vijgen is dat ze meestal pas in het najaar rijp zijn. De vruchten van mijn boom zijn dus erg vroeg en ze drogen ook in voordat ze eraf vallen. Volgens mij toch geen teken dat ze rijp zijn.

zo, 25/05/2008 - 20:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan is het waarschijnlijk een ras wat niet voor ons klimaat geschikt is.

di, 27/05/2008 - 00:14
mariekeg

Hoi!

Ik ben geen vijgenkenner, en heb pas mijn eerste kleine boompje gekocht. Maar kan het niet zijn dat jouw plant gesnoeid moet worden, om zo meer energie in de vruchten te kunnen stoppen? Of misschien wortelsnoei, want dat zou de vruchtvorming ook ten goede moeten komen?

Succes!

Marieke

do, 29/05/2008 - 21:08
Marcenina

Bedankt voor je bericht. Ik heb 'm elk jaar wel gesnoeid, omdat de boom anders te veel van onder uitloopt en een struik wordt. Wortelsnoei heb ik nooit echt gedaan. Ik zie overigens dat de eerste vijgen voorzichtig rood beginnen te kleuren. Wie weet gaat het dit jaar voor het eerst lukken.
Marc

do, 29/05/2008 - 21:38
anneketanneke

Vorig jaar waren de eerste vijgen ( vroegste soort ) hier in zuid frankrijk pas rijp in juli.Sommige worden blauw, een later soort blijft groen)
Ze hebben veel zon nodig. Geef ze geen extra water, in Nederland regent het meer dan genoeg.
Omdat het zo'n mooi voorjaar is kunt U wel eens geluk hebben dit jaar.
Ik hoop dat U veel vijgen krijgt, je kunt er ook goed jam van maken.
Vijgenjam met walnoten kun je hier kopen maar wij maken het zelf.....heerlijk!
Ik weet echt niet waarom de vijgen vorig jaar van de boom vielen, zou het toch te droog geweest zijn? Kan haast niet! wij hebben van mei tot half mei dit jaar geen regen gehad)
Succes!

Onderwerp gesloten