zaadwinning aarbeien + tomaten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/03/2007 - 14:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

zaadwinning aarbeien + tomaten

Hallo.

1:
Ik wil graag weten hoe je uit een aarbeien plant zaad kan winnen.
Dus dat ik dat weer kan zaaien en ik weer aarbeien planten heb.

2:
Hoe kan ik het beste zaad winnen van een tomaaten plantje.
En welke rassen zijn het beste ik zat te denken aan money maker.

do, 01/03/2007 - 20:05
plantenliefhebber

Aardbeien vermeerder je makkelijker door uitlopers,binnenkort worden aardbeiplanten weer verkocht.(tuincentra,markt)

do, 01/03/2007 - 21:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moeten tomaten planten ook worden bestuifd door bijen ofzo.
Of doen ze dat zelf.
Zo nee kan je het ook zelf doen ?

do, 01/03/2007 - 22:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan wel door ofzo, op tomaten vliegen bijen niet! Tomaten bevatten namelijk geen nectar. De bestuiving bij tomaten wordt door de stuifmeelhalers bij uitstek, de hommels, gedaan.
Eventueel kun je vroeg in het voorjaar, als er nog geen hommels zijn, de bloem zelf bestuiven door er tegenaan te tikken (buiten doet de wind dat werkje wel voor je). Zo deden de tuinders dat vroeger in de kassen ook. In een kas is dat natuurlijk heel bewerkelijk dus tegnwoordig kopen de tuinders hommelkoningen voor dit klusje in.

Tomatenzaad kun je gewoon uit de tomaat vissen, beetje schoonmaken en drogen en je kunt ze zaaien. Pas wel op: uit zaad komt zelden het ras te voorschijn dat je hebben wilde. Die kan je beter uit een pakje bij het tuincentrum halen.

Ruud

do, 08/03/2007 - 21:50
PrimaPotPlant

1. Aardbeien kunje het beste vermenigvuldigen door uitlopers. Of je koopt een pakje zaad in de winkel.
PS. wist je dat er ook witte aardbeien zijn?

2. Tomaten kun je heel gemakkelijk zelf zaad van winnen. Pureer de tomaat met de staafmixer, zet het potje drie dagen lekker zonning. Het zal schuimen en stinken. Na drie dagen liggen de goede zaden op de bodem. Even goed afspoelen en laten drogen op een gladde krant. Je houdt dan mooie, losse, iets pluizige zaadjes over.

Over de raszuiverheid. Als je zaadvaste rassen hebt, kun je, als er geen ander ras pal naast heeft gestaan, ervan uit gaan dat je het zelfde soort weer terugkrijgt. Dit komt omdat tomaten zelfbestuivend zijn. En bij slechts een meter afstand tussen 2 rassen, heb je al voor 99% raszuiver zaad. Alleen wilde mini tomaatjes blijken nogal eens te kruisen over langere afstanden, maar die zie je bijna nergens;)

Welk ras?
Het is natuurlijk leuk om zelf zaad te winnen, maar voor een paar euro koop je natuurlijk ook al zaadjes... Wat betreft de rassenkeus. ik adviseer voor buiten speciale buitenrassen te nemen. Moneymaker is geen goed buitenras. Neem extra vroege rassen of zelfs struiktomaten (scheelt je een hoop dieven) voor buiten voor een optimale, goede oogst! je mag me altijd contacteren voor meer info.

zaadwinning aarbeien + tomaten
zo, 11/03/2007 - 19:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan ik kalium nitraat meststof gebruken voor de tomaten planten ?
En hoe vaak hebben ze dat nodig ?

vr, 30/03/2007 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tomatenzaad: ik heb een plantenkas en wil daarin kleine zoete tomaatjes zaaien. In Spanje at ik heerlijke zoete cherrytomaatjes waarin in veel vlees, weinig vocht en pitjes zaten. Heerlijk! De tomaten werden verkocht in een supermarkt en per pakje zat een tak met daaraan 10 tomaatjes.
Omdat dit ras m.i. beter is dan de soorten die in tuincentra etgc. wroden verkocht is mijn vraag of u uit mijn beschrijving opmaken om welke soort het hier gaat en als dat niet het geval is: kunt u me dan adviseren welke soort ik goed als vervanger kan kiezen?
Ik wil de tomaten in principe in een kas houden, er mogen er ook wel een paar buiten in de tuin....

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag