Anthurium met aangetaste bladeren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 31/08/2006 - 20:33
blueflower

Anthurium met aangetaste bladeren

Wie kan mij vertellen wat er met mijn Anthurium aan de hand is. Alle bladeren krijgen een gele rand met bruine vlekken

Anthurium met aangetaste bladeren
vr, 01/09/2006 - 00:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ondanks de bijzonder fraaie kwaliteit foto :) lijkt dit toch zeer op een dodelijke virus ziekte. Het gele deel van het blad is ziek, het bruine al afgestorven. Tenzij te erg veel om deze plant geeft zou ik hem met pot en al de vuilnisbak in gooien: jammer maar beter dan dat er nog meer planten besmet raken. Virusziekten zijn eigenlijk nooit te behandelen. Heeft de plant speciale waarde voor je dan in ieder geval isoleren maar veel hoop kan ik je niet geven,

Ruud

vr, 01/09/2006 - 18:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ruud,
bedankt voor je antwoord. Deze Anthurium gaat dus de vuilnisbak in en de 2 planten die ernaast staan ga ik apart zetten. Jammer.
O, en ja die foto, zeker ook een virus (grapje)

vr, 01/09/2006 - 20:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even een vraagje Ruud, hoe verspreid zo,n virus zich?
Dit omdat ik 2 katten heb die altijd in de zon onder de planten liggen (ben niet bang dat de katten besmet worden hoor) maar kunnen die dat virus ook van de ene naar de ander plant brengen?

vr, 01/09/2006 - 23:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn wel wat vectoren (= wijze van verspreiding) bekend maar nog veel meer niet. Heel veel bekende factoren brengen besmet materiaal over van de ene naar de andere plant. Bijtgrage insecten zoals thrips bijvoorbeeld. Maar ze kunnen ook meeliften op je handen en dan bij toeval in een wondje op een blad terecht komen. Een beruchte besmettingsbron in dan ook de snoeischaar. Na gebruik van het wegsnoeien van zieke delen zou je die eigenlijk moeten ontsmetten.
Ooit heb ik proeven gedaan met het verspreiden van de tabaksmozaiekvirus. De ziekte had moeten overslaan op de planten met (zeer licht) beschadigde bladeren maar ook alle niet behandelde exemplaar werden aangetast. Zo zie je maar hoe besmettelik het kan zijn. Mogelijk werden virusdeeltjes gewoon met de lucht meegevoerd.
Natuurlijk kunnen ook je katten virussen overbrengen b.v. door kopjes te geven aan eerst een zieke en vervolgens een gezonde plant. Die moet dan natuurlijk wel gevoelig zijn voor juist dit virus.
Overigens kunnen jij of je katten nooit ziek worden van een plantenvirus. Die staan te ver van ons af. Zelfs een vogelvirus als H5N1, waar al die paniek steeds over gemaakt wordt, kan nauwelijks de sprong naar een mens maken.

Ruud

vr, 01/09/2006 - 23:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo dat is een interessant antwoord.
Naast deze Anthurium staan [vanaf morgen,stonden] 2 yuccainfo-icon,s en deze hebben al snel een beschadiging aan de punten van het blad, zijn deze dan ook snel geinfecteerd met dit virus?
En nog een vraag; een paar maanden geleden heb ik de Anthurium overgepot in een kunststof sierpot, moet ik deze ook weggooien of kan ik deze met soda of zo ontsmetten?

Onderwerp gesloten