Bruine bladeren aan de kamerlinde

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/02/2008 - 09:37
Bloemekie

Bruine bladeren aan de kamerlinde

Hallo forum,

Sinds september 2007 heb ik een Kamerlinde in huis. Ik weet dat het een lastige plant is, maar ik vind ´m erg mooi.
Inmiddels heb ik al een paar moeilijke fasen met ´m doorgemaakt. Vooral de periode van veel water in de na-zomer naar de winterperiode waarbij hij nauwelijks water wil. En de ontdekking om hem te besproeien met water.
Maar nu de plant opnieuw begint uit te lopen, krijgt hij ineens bruine bladeren. En ik heb geen idee wat ik teveel of te weinig doe. Ik weet dat de plant in de winter koel moet staan, maar ik wil ´m graag in de huiskamer en daar is het uiteraard kamertemperatuur. Tot nu toe leek dat goed te gaan.
Vraag 1: hoe kan ik zorgen dat de bruine bladeren verdwijnen?
Vraag 2: Als de plant weer is opgeknapt zou ik ´m graag willen snoeien, zodat de plant meer de vorm van een boompje krijgt. Ik weet erg weinig van snoeien. Overal lees ik dat het mogelijk is, maar niet hoe. Kan ik de takken dicht bij de stam afknippen met een snoeischaar of is het bedoeling dat ik ze afbreek?

Bruine bladeren aan de kamerlinde
wo, 20/02/2008 - 13:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

De foto kan natuurlijk vertekenen maar ik krijg sterk de indruk dat de bladeren verbrand zijn. De bladeren lijken nauwelijks bladgroen te hebben wat ze voor zonnebrandschade erg gevoelig maakt. Staat de plant soms vrij donker en is hij onlangs in de zon gekomen? Die bladeren herstellen zich uiteraard niet meer.

Snoeien door knippen, vooral niet proberen te breken.

wo, 20/02/2008 - 19:30
hanninkj

De kamerlinde is een zeer gemakkelijke plant. Wel is het belangrijk dat hij een koude periode 5 graden Celsius krijgt om te bloeien.
De bladeren zijn verbrand door de zon als hij de week hiervoor in de zon heeft gestaan. Knip alle bladeren weg want hij loopt weer uit.
De onderste takken wegsnoeien en als hij op hoogte is dan de kop eruit om een bol te maken.
Altijd een scherpe snoeischaar gebruiken!

wo, 20/02/2008 - 22:44
Bloemekie

Hai Rdb en Hannink, bedankt voor jullie reacties. Het verbranden door de zon zou best eens kunnen. De kamerlinde staat niet op een andere plek, maar in de zomer lette ik extra goed op dat ik het gordijn dicht deed als de zon fel scheen. Aangezien vorige week de zon fel brandde, maar ik geen gordijn dicht heb gedaan, zou dat zeker de oorzaak kunnen zijn. Ik ga weer beter opletten!
´T snoeien ga ik proberen. Dat blijf ik een spannend avontuur vinden.
Van een kamerlinde begreep ik altijd dat ie verhuizen naar een andere plek niet fijn vindt, net zo min als op de tocht staan.
Om de koele periode te creeeren moet ik ´m op een andere plek in het huis zetten, tja... Misschien deze winter overslaan, aangezien het eind deze week weer warmer wordt?

do, 21/02/2008 - 09:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou hem rustig laten staan, zo interessant is de bloei niet, je houdt de kamerlinde uitsluitend om het mooie blad.

Lees dit ook eens:
https://tinyurl.com/yxlgsfs5

do, 21/02/2008 - 22:45
hanninkj

Als je de kamerlinde ooit vol in bloei hebt gezien dan is hij prachtig. We hebben jarenlang een grote bloeiende plant in onze stand op tuinidee gehad als oranjerievereniging. Er was dan altijd veel vraag naar deze plant!

do, 21/02/2008 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad zijn de bloemen prachtig! Daarbij is er een opvallende beweging van de meeldraden als je ze aanraakt. Alleen daarom al heel bijzonder!

vr, 22/02/2008 - 09:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, smaken verschillen, ik vond er nooit veel aan,

Ruud

Onderwerp gesloten