Verdorren citronellaplant na snoeien

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/01/2015 - 19:06
Sinbad

Verdorren citronellaplant na snoeien

Sinds enkele jaren hou ik citronellaplanten. Meeste problemen kan ik oplossen. Twee lukt niet. Ik zal in deze topic één bespreken.
Het gaat om het volgende:
als plant te hoog is gegroeid doe ik het snoeien. Maar dan verdort rest van de stam die ik gesnoeid heb. Erna sterft het langzaam weg.
Hoe kan ik oplossen? Is er bijvoorbeeld een manier om de gesnoeide stam te stimuleren om scheuten te ontwikkelen en niet doodgaat?

Zie foto-bijlage van een plant die ik zo kwijtraakte.

Verdorren citronellaplant na snoeien
vr, 16/01/2015 - 20:50
RdB

In het Nederlands heet deze plant Citroengeranium (Citronella plant is een anglicisme). Het best ga je verder met de verse stekken (gewoon een dag laten liggen en oppotten). Die oude stammen wordt niet veel meer.

Ruud

vr, 16/01/2015 - 21:33
GreenConnection

Als je de planten op het juiste tijdstip snoeit (voorjaar!), dan lopen de oude stengels zeker weer uit. Snoeien aan het eind van het groeiseizoen zal nog al eens uitval veroorzaken.

za, 17/01/2015 - 00:31
RdB

Ze lopen wel weer uit (in het juiste seizoen), daarin heet Greenconnection volkomen gelijk, maar ik vind die her-uitgelopen planten toch wat zwak en lelijk, een jonge vitale plant is mooier. Probeer maar eens, de keuze is aan jou.

Ruud

za, 17/01/2015 - 20:13
Sinbad

Ruud en Greenconnection, hartelijk voor jullie antwoorden.

Welke maand moet ik dan in voorjaar voor snoeien kiezen? Maart of april?

En zijn er richtlijnen voor snoeien? Moet je bijvoorbeeld alle zijtakken snoeien zodat alleen een hoofdstam overblijft? (je zou dan paar staken in pot krijgen)
Ik heb vorig jaar zoiets gedaan bij één van de potten met citronella’s, erna stierven ze allemaal.

Mijn vermoeden is dat je na snoeien een minimaal aantal bladeren/zijtakken met bladeren moet behouden om de plant levensvatbaar te houden. Een stam zonder bladeren is ten dode opgeschreven? Of maakt dat niet uit als je in het voorjaar alles wegsnoeit?

En naar welke hoogte kan ik beste streven na snoeien bij deze planten? 30cm? 50cm?

(In de afgelopen 7 jaar heb ik veel van deze planten geleerd, maar dit met snoeien beheers ik nog niet.)

Ruud, je schreef nog
Het beste ga je verder met de verse stekken (gewoon een dag laten liggen en oppotten).

Bedoel je met liggen gewoon na snoeien een dag ergens leggen OF in een vaasje met water plaatsen en dag erna oppotten?
Direct oppotten ben ik de laatste tijd aan het testen. Daarvoor deed ik ze in een vaasje met water en liet ze wortelen (elke week water verversen, soms was ik wel 3 maanden in de weer). Pas als ze in vaasje wortels kregen deed ik ze in bloempot. Direct in bloempot oppotten ben ik voorzichtig omdat ik vermoed dat ze dan uitdrogen. Vandaar dat ik ze 4x per dag water geef om ze vochtig te houden. Dat is overdreven denk ik, zal 1x per dag voldoende zijn?

zo, 18/01/2015 - 15:14
RdB

Na het stekken de stekken een dag laten indrogen, dan gaan ze minder snel rotten. Weinig blad aan de stek laten zitten, bv 1 volwassen blad en het kleine spul daarboven. Als je in water succes hebt maakt dat natuurlijk niet uit, dan doe je het in water.

De grond eenmaal natmaken niet vaker. Als je bang bent voor uitdrogen doe je een plactic zakje over de plant (zo'n twee weken).

Maart of april maakt niet veel uit.

Ruud

zo, 18/01/2015 - 18:29
Sinbad

Interessante tips.
Nogmaals bedankt!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag