Cornus Kousa 'All Summer'

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/04/2011 - 03:02
Tippy

Cornus Kousa 'All Summer'

Is deze Cornusinfo-icon Kousa als struik aan te planten en te onderhouden? Ik wil een strook van bijna 10 meter aanplanten met struiken die maximaal 3 meter hoog mogen worden en 3 meter breed. Mijn oog is gevallen op de Cornus Kousa. Deze soort wordt als solitair aangeraden, maar lijkt me juist ook mooi als een soort haag. Lijkt me zeer indrukwekkend in het voor- en najaar...

Nu staat er op de ene site dat deze soort een boom wordt van wel 7 meter. Op de volgende site staat dat het een struik is die na 10 jaar een hoogte heeft bereikt van 250 cm. Dit laatste suggereert dat de soort langzaam groeit en hopelijk ook kleiner gehouden kan worden? Deze specifieke soort zou ook dicht vertakt zijn. Heeft iemand ervaring met deze soort? Kun je deze makkelijk snoeien? Wat past er als bodembedekker mooi onder?

za, 16/04/2011 - 09:33
tuinprins

Ik heb geen ervaring met deze specifieke cultivar. Paul Capiello en Don Shadow schrijven in hun boek Dogwoods over deze soort: Cornusinfo-icon kousa All Summer shows an extended flowering time, often having the latest bracts still on the plant when the first fruit begin to ripen. Nogal summier dus. De foto die erbij staat toon een BOOMVORMIGE Cornus van zeker 3.50 meter.

De hoogte van Cornus kousa is afhankelijk van standplaats, grondsoort, klimaat en de vergroeiing van de ent met de onderstam. Tamelijk veel factoren dus. Op internetsites worden vaak ten onrechte de hoogtes van de cultivars gelijkgeschakeld met die van de basis soort (in dit geval dus Cornus kousa of Cornus kousa chinensis). De reden hiervan is luiheid, onwetendheid of een gebrek aan informatie over een bepaalde soort. Een hoogte van 250 cm na 10 jaar lijkt mij aannemelijk met een uiteindelijke hoogte die ligt tussen de 4 en de 6 meter. Maar zoals gezegd: er zijn veel factoren die de hoogte van Cornus kousa soorten bepalen.

Voor een haag lijk mij Cornus kousa niet geschikt.

Cornus kousa soorten zijn te snoeien MAAR beter is het dit niet te doen omdat de snoeiwonden een invalsbasis kunnen zijn van diverse schimmels. Wil je toch snoeien doe dit dan in mei-juni-juli en verwijder geen takken die dikker zijn dan plusminus 2 centimeter.

Bodembedekkers die passen bij Cornus kousa vind ik Epimediuminfo-icon soorten en Geraniuminfo-icon maccorhizum.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten