HELP!! judasoren op okkernotenboom

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/03/2007 - 17:00
okkernootje

HELP!! judasoren op okkernotenboom

Eergisteren ontdekte dat er een zwam zit op één van mijn okkernotenbomen. Na wat opzoekwerk blijkt het om judasoren te gaan. De zwam groeit op een plaats waar de vorige bewoner van ons huis een dikke tak van de boom heeft verwijderd.
Nu heb ik al eens rondvraag gedaan of deze zwam schadelijk is voor de boom of niet? Iemand stelde voor dat ik het dode hout zo ver mogelijk moest uitsnijden om te kijken of de boom in de kern niet aan het rotten is, maar dit durf ik toch niet goed? Stel dat ik de boom verder beschadig en dat hij afsterft? Hij is ongeveer dertig jaar oud en ik zou het heel erg vinden moest hij doodgaan.
Of is het verschijnen van de judasoren misschien een teken dat de boom reeds aan het afsterven is van binnen uit? Voor de rest merk ik niets abnormaals aan de boom, ziet er alleszins gezond uit en heeft vorig jaar en de jaren daarvoor steeds veel noten gedragen.

Heeft iemand hier informatie over aub? Of eventueel een idee waar ik terecht kan voor advies met dit probleem?

Alvast bedankt

Groetjes

vr, 09/03/2007 - 18:33
Mathijs

Judasoor KAN parasiteren op zijn gastheer, in dit geval dus de okkernoot. Dit kan betekenen dat de paddestoel leeft ten koste van de boom. Maar het hoeft niet. Als de boom sterk en gezond is zal de zwam zich beperken tot het dode hout van de snoeiwond en geen kans krijgen de boom te infecteren.

Maar ga vooral niet het dode hout verder uitsnijden! De kans is dan groot dat de zwam zich in het gezonde hout kan nestelen.

Verder is er niks aan te doen, maar het kan nog wel tientallen jaren duren voor de boom doodgaat!

Onderwerp gesloten