hagelschot???

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/03/2007 - 16:01
hvdrey

hagelschot???

Weet iemand hier meer over? Een aantal weken geleden merkte ik dat er bij heel wat planten gaten in de bladeren zaten. Vooral de rhodedendron is er erg aan toe. Maar ik zie het ook bij de mahonie struik, de helleborud, de klimop ...
Het begint met een roodbruine vlek en het wordt uiteindelijk een gat. Ik dacht eerst dat het misschien slakken waren, maar blijkbaar beginnen die aan de buitenkant van het blad. Volgens een tuincentrum bij mij in de buurt is het hagelschot.
Heeft iemand misschien nuttige tips voor me?
Ik sproei nu met een middel dat ook tegen schimmels werkt vooral bij fruit. Ook zie ik dat de buren er ook last van hebben. Is het dan wel mogelijk om het uit te roeien. Een moeilijke kwestie als je het mij vraagt!

vr, 09/03/2007 - 23:19
tuinprins

Hagelschotziekte komt vooral voor bij leden van de Prunusfamilie. Zeer bekend is de aantasting door hagelschotziekte bij de groenblijvende laurierkers. Wat U beschrijft lijkt inderdaad op hagelschotziekte maar toch zet ik er vraagtekens bij. Volgens mij worden rhododendrons en mahoniainfo-icon's niet aangetast door hagelschotziekte (maar dit weet ik niet zeker) Zitten de gaten bij de rhododendroninfo-icon midden in het blad of zijn de randen van het blad aangetast?
Het kan ook een ernstige aantasting zijn van een of andere bladvlekkenziekte. Is dat gedeelte van de tuin waar de aangetaste planten staan erg vochtig? Of erg schaduwrijk waardoor de planten zelf lang nat blijven? Doordat het de afgelopen tijd zo nat is geweest kan een aantasting door bladvlekkenziekte snel om zich heen grijpen.
Maar het blijft speculeren ...

Meer informatie over de hagelschotziekte is te vinden door te zoeken met Google.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten