Het verzetten van een Catalpa boom

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/09/2006 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het verzetten van een Catalpa boom

We hebben een catalpainfo-icon boom van circa 15 jaar oud. De doorsnee van de kruin is 4 meter, de stam isin het midden 75 cm omtrek en bij de aarde 85 cm omtrek.
Deze boom moet verzet worden. Hoe kan ik het beste aan het werk gaan? (Boom moet circa 3 kilometer verzet worden)

zo, 10/09/2006 - 00:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn twee mogelijkheden: een dure en een goedkope. De dure is een gespecialiseerd bedrijf bellen en die het laten doen. Of de boom het echter overleefd? De goedkope is een nieuwe kopen bij het lokale tuincentrum.
Dat klinkt natuurlijke flauw maar ik meen het wel. Probeer je het gewicht van de boom maar eens voor stellen met een kluit van een paar m3. Dat graaf je niet zomaar uit en zelfs al is die los hoe til je het op? Daar heb je gespecialiseerde hef apparatuur voor nodig. Heb je die niet dan zal je uit beovenstaande opties moeten kiezen.

Succes met verplaatsen,

Ruud

zo, 10/09/2006 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je reactie. Wij hebben zelf een kraan, een verrijker en een wagen voor het vervoer. Maar wanneer moet ik deze boom uitgraven en hoe moet ik daarmee te werk gaan?

zo, 10/09/2006 - 22:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf eens een flinke kastanje verplaatst. Een jaar voor de verplanting heb ik om de boom een diepe (drie a vier spaden) sleuf gegraven om de boom te dwingen een compacte kluit te vormen. Na het vallen van de bladeren heb ik de boom omgetrokken (touw hoog in de stam) en de overgebleven diepgaande wortels doorgezaagd. Daarna op de nieuwe plaats ingraven en het eerste jaar bij droogte op z'n tijd een paar emmers gegeven.
Uit je verhaal lees ik tussen de regels dat je geen jaar de tijd meer hebt. Begin dan met de operatie zodra het blad gaat vallen. Zo geef je de boom maximale tijd om te herstellen (bovengronds gebeurd er in de winter niks maar ondergronds wel). Zodra de boom in het voorjaar uitloopt bij zelfs de gedachte aan droogte een emmerje water erbij. Verder direct na het planten flink snoeien. Waar straks geen tak (en dus blad) zit hoeft ook geen water naar toe. Ik ben voorstander om eerst te planten en daarna te snoeien omdat je bij het verplanten waarschijnlijk toch wel een paar takken afbreekt, zeker bij een brosse boom als de Catalpainfo-icon.

Succes,
Ruud

di, 12/09/2006 - 12:30
Henk69

Een catalpainfo-icon kun je ook radicaal knotten (na het verplanten).
Een bomenkweker in je buurt heeft misschien een rooimachine die de wortels, met name van onderen, beter kan doorsnijden.

za, 16/09/2006 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn niet veel boomkwekers die bomen van 70-80 (de stamomtrek op 1 meter hoogte) rooien. Normaal gesproken worden deze bomen met een grote shovel of kraan gerooid. Reken op een kluit van 1,5 meter doorsnee. Reken dus ook maar op ongeveer een kluit van 2-4 ton.
Een nieuwe catalpainfo-icon van 20-25, wat al een dikke is voor een normale boomkweker, zal rond de 200 euro kosten denk ik.
Misschien is een andere kopen dus een beter idee.....

do, 21/09/2006 - 00:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wacht tot het blad eraf is.
Graaf hem uit, en zorg dat de kluit minimaal 2m doorsnee is.
Maak hem van onderen los, toch ook gauw 1,5m diep.
Pak de kluit in, zodat hij bij transport niet uit elkaar valt.
Til hem uit het gat.
Als je hem bij de stam optilt, de stam beschermen tegen beschadiging.
Op de plaats van bestemming royaal gat graven, en hier 3 palen in slaan zodat de kluit hieraan vastgezet kan worden.
Planten, en vastzetten.
Beschadigde takken verwijderen, en de kroon uitdunnen.
Succes

Onderwerp gesloten