Notenboom overhangende takken

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 20/07/2011 - 22:57
Peter30

Notenboom overhangende takken

Hallo allemaal,

Onze achterburen zijn in het bezit van een prachtige notenboom. Deze is inmiddels 40 jaar oud en bijna 20 meter hoog.
Sinds 2 jaar hangen zijn takken meer van 6 meter over de erfgrens boven onze tuin. Dit resulteert in steeds minder zon en planten in onze tuin willen bijna niet meer groeien.
In hoe verre is mijn buurman verplicht deze boom te onderhouden? En kan ik eisen dat hij zijn boom terug snoeit totdat de takken boven ons erf weg zijn?
Nogmaals, de boom is prachtig, maar de overlast hier van is ontoelaatbaar geworden. Dit vinden ook de overige buren. Het betreft een woonwijk met 2 onder 1 kapwoningen. Hiervan is in het algemeen al gezegd dat een boom van dergelijk formaat hier niet thuis zou horen.

Graag jullie reacties.

Groeten Peter

do, 21/07/2011 - 00:18
peterplant

Daar zijn in het wetboek duidelijke regels over. Bomen die hoger dan 5 meter worden moeten minimaal 2 meter uit de erfgrens staan.
Per gemeente kunnen afwijkende regels zijn. Op het gemeentehuis moeten ze je dat duidelijk kunnen maken.
Officieel sta je in je recht als je takken die over de erfgrens groeien af snoeit.
Een goed gesprek met de buren is echter het eerste wat je moet doen. Je weet dat een goede buur beter is als een verre vriend.
Als het niet goed gaat zien we je vanzelf bij de Rijdende Rechter:-)

do, 21/07/2011 - 01:03
Peter30

Hallo Peterplant,

Uiteraard doen wij er alles aan om met deze mensen een oplossing te zoeken. Voor de achterbuurvrouw heeft deze boom ook een hoge emotionele waarde.
In de wet blijkt echter wel te staan, dat wanneer de boom er langer staat dan 20 jaar, je geen enkele aanspraak kunt maken op het feit dat de boom dichter dan 2 meter van de ergrens af staat. Weet jij in hoeverre dit van toepassing is wanneer de boom zorgt voor overlast?

Maar begrijp goed: de boom hoeft absoluut niet gerooid te worden wat ons betreft.
Wij vragen alleen maar deze boom terug te (laten) snoeien tot op hun eigen grondgebied. In onze achtertuin is zelfs een zwembadje opzetten voor de kinderen erg lastig ivm de regelmatig afvallende bladeren etc.

Een burenruzie is het voor ons absoluut niet waard. Dus een tv-debuut zal het voor ons niet worden :)

Gr. Peter

do, 21/07/2011 - 11:04
WiPe

Het feit dat de boom er al meer dan twintig jaar staat betekent dat je niet meer kan eisen om de boom te verwijderen. Je kan echter wel eisen dat de overhangende takken verwijderd worden. Maar je staat niet in je recht als je dat zelf wil doen. Het is beter om de buurman te vragen om dat te doen, op het moment dat dat voor de boom het minst belastend is (nu dus) en op een manier die vermijd dat de boom beschadigd wordt. Dat kan concreet betekenen dat d etakken gedeeltelijk ingekort worden ipv helemaal verwijderd.

Onderwerp gesloten