pinus nigra overproductie hars

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/08/2012 - 23:06
Joblon

pinus nigra overproductie hars

Afgelopen maart hebben we vijf Pinusinfo-icon Nigra geplant, twee kleine (2 meter) en drie grote (6 meter). Grote kluit, extra bemest en goede grond, veel water gegeven et cetera. Ze staan er mooi bij, alleen viel het ons op als je van dichterbij kijkt dat er veel witte (wij denken) hars in de toppen zit. Ook ontdekten we op sommige plekken op de stam opgehoopt wit spul, we denken ook hars. Als we een stukje afbreken, ruikt dit naar hars. Foto's gaan hierbij.
Ook zitten er best veel bruine naalden aan. Ik stel me zo voor dat de bomen best een opdonder hebben gekregen door uitgestoken en verhuisd te zijn, de toppen zijn wel allemaal mooi groen en in de zomer hadden ze ook allemaal vruchten/denneappeltjes.
Eentje had in een van zijn toppen ook een soort suikerspinweb. We hebben dat eruit gehaald, zaten geen beestjes in of zo. Maar misschien moeten we uit voorzorg nog wat schoonmaken?
Moeten we ons zorgen maken over de grote harsproductie, doen we iets verkeerd?
De vorige bomen die we hadden (deze hadden we laten planten door de kweker) zijn allemaal doodgegaan omdat de kweker de wortels veel te kort had afgesneden.
Deze keer bij een andere kweker gehaald, rondom uitgestoken en met heel grote kluit in jute zak geplant.
Ik hoop dat iemand onze bezorgdheid kan wegnemen en kan vertellen of de bomen aan gaan slaan.
Hartelijk dank!
het lukt me helaas niet meerdere foto's te versturen.

pinus nigra overproductie hars
ma, 20/08/2012 - 23:07
Joblon

bijgaand foto van de stam

pinus nigra overproductie hars
Onderwerp gesloten