bodembedekkers

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/09/2010 - 16:22
roelanddes

bodembedekkers

Hallo,

Ik wil de zijkant van de vijver laten begroeien zodat de folie niet meer zichtbaar is. De voor de handliggende keuze is dan klimop. Maar uit vrees dat die snel bij de buren doorgroeit wil ik toch iets anders. Liefst met bloemejtes trouwens. Ik dacht aan viooltjes maar die sterven elk jaar af.
Iemand een idee of wordt het toch klim op?
bedankt

wo, 01/09/2010 - 19:17
malou

Ik zou persoonlijk geen klimop doen.

Klimop is mooi, maar ook een woekeraar.
Ik ben bang dat de wortels misschien door je vijverfolie kunnen gaan steken.

Wat ik heb als oeverplant, is penningkruid, als je deze genoeg vochtig houd dan zou hij denk ik ook wel aan de rand in een mooie mand kunnen en drijft daarbij dan mooi over je rand heen in t water.

Of kijk eens bij een tuincentra naar oeverplanten e.d. daar staat zat leuks bij.

Viooltjes, sterven idd af, en daarbij bloeien ze vaak ook niet zo heel lang.
Hier niet in ieder geval hahah ;-)

ALs me nog wat te binnen schiet, laat ik t ff weten, maar ik zou denk ik gaan kijken voor een oeverplant die over de rand kan groeien.

Ik heb trouwens hier rotsplantjes die ik aan t stekken ben, die hangen ook wat over de rand heen en groeien volgens mij ook nog.
Alleen weet ik niet hoe hij heet...

wo, 01/09/2010 - 21:20
KRISTOFD

Hederainfo-icon of klimop is zelfs giftig! ik zou er toch mee oppassen

wo, 01/09/2010 - 23:53
peterplant

Arme klimop, wordt altijd uitgescholden voor woekeraar. Er zijn inderdaad klimoppen die erg hard groeien, maar er zijn er ook die tergend langzaam groeien zoals 'Spretchley'en 'Miniature Needlepoint'
Klimop is alleen giftig voor vissen die klimop eten.

Je zou ook kunnen denken aan Vincainfo-icon minor en cultivars daarvan, als je een groenblijvende plant zoekt.

Lysimachiainfo-icon nummularia, penningkruid, wordt vaak als randbeplanting gebruikt omdat die plantje zowel boven als onder water kan groeien. Het gedeelte dat op het droge groeit kan ook heel hard groeien.(Sommigen noemen dat woekeren.)

do, 02/09/2010 - 01:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

tja....maagdenpalm valt ook onder de giftige planten.......

do, 02/09/2010 - 02:07
peterplant

Dat weet ik, maar weinig vissen knabbelen eraan. En hangt de giftige plant in het water dan wordt het water echt niet giftig. En bij het verrotten van de eventueel in het water hangende topjes worden de eventuele giftige stoffen gewoon afgebroken.(Het water kan van teveel afvalstoffen natuurlijk wel uit evenwicht raken.)
Ik vind dat er in het algemeen veel te paniekerig gedaan wordt over giftige planten. Natuurlijk gebeuren er wel eens ongelukken met paarden, koeien, vogels enzovoorts, maar ik heb in de vele jaren dat ik met tuinen, planten (en ook vijvers)bezig ben, nog nooit meegemaakt dat er vissen zijn gestorven aan Hederainfo-icon en Vincainfo-icon.
Ik ben natuurlijk nog niet te oud om te leren, dus als er mensen zijn waarvan hun vissen wel aan het eten van deze (of andere) planten zijn gestorven (en niet volgens wat zij gehoord hebben of gelezen), dan hoor ik dat natuurlijk graag. Dan kan ik mijn mening bijstellen. :-)

do, 02/09/2010 - 15:35
roelanddes

Een vriend raade me ook al vincainfo-icon minor aan en heb die besteld. Hopelijk tegen volgend jaar dus mooi uitgegroeide planten.
Bedankt allemaal voor de tips. Ik zal idd erg opletten dat de vissen er niet aan kunnen.
grtjs

do, 02/09/2010 - 16:44
RdB

@peterplant: als er vissen zijn die van klimop doodgaan dan zijn die vissen nu wel uitgestorven...

Raar dat tegenwoordig iedereen giftig lijkt te verwarren met doodgaan. Van veel giftige planten kun je niet eens doodgaan, je wordt hooguit mis

do, 02/09/2010 - 20:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal mee eens! Veel mensen raken onnodig in paniek over 'giftige' planten, terwijl ze zelf soms al jaren op een gifbelt wonen.

vr, 03/09/2010 - 18:14
KRISTOFD

Het gaat hier niet over doodgaan maar over zo weinig mogelijk risico nemen
het is als moeilijk genoeg om het water in uw vijver zuiver te houden. Bepaalde houtsoorten zoals aphromosia geven ook giftige stoffen af in het water.
maar dit ziet men maar na enige tijd wanneer bepaalde vissen ziek worden zonder enige verklaring. Er zijn bodembedekkers genoeg die veel mooier zijn dan Hederainfo-icon.een vijver en zeker met vissen erin is een zeer broos milieu voorkomen is beter dan genezen!

vr, 10/09/2010 - 23:29
Loesje66

Beetje laat maar toch: bij ons doet de Houttuyniainfo-icon het erg goed als oeverplant rond de vijver. We hebben donkergroene en bonte varianten. En we hebben in het voorjaar een wit kruipertje dat ook zichzelf vermeerdert (ik geloof dat het Iberisinfo-icon sempervirens is). Die hebben we aan de rand van het folie geplant en groeit er overheen. De houttuynia idem. Succes, Loesje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag