insecten in zwemvijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 30/05/2005 - 12:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

insecten in zwemvijver

Ik heb een overpopulatie aan bootsmannetjes en heb zelfs twee geelgerande watertorren gezien in mijn overigens glashelder water.
Een maand geleden had ik drie groene kikkers maar die blijken nu weg te zijn. Misschien heeft dit te maken met die watertor?
Mijn zwemvijver is 14 x 8 m, 1,5 m diep met rechte randen en ik heb totaal geen vissen; de vijver wordt enkel als zwembad gebruikt.
Mijn vraag: mag ik deze diertjes in de vijver laten en zal die overpopulatie vanzelf verdwijnen of haal ik sommige insecten beter manueel eruit?
Gezien beide soort dieren kunnen vliegen hoop ik eigenlijk dat zij de vijver zullen verlaten als er minder voedsel voor hen is?
Zijn er nadelen wanneer ik niet ingrijp? Bijten de bootsmannetjes of torren op den duur zwemmers?
Kan iemand mij raad geven?

ma, 30/05/2005 - 15:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat de eenvoudigste oplossing is de dieren er met een netje uit te vangen en in de dichtstbijzijnde sloot los te laten.

Uw veronderstelling dat ze ze vijver verlaten als er niet voldoende voedsel is, is in principe juist. Alleen leven ze ook van in het water gewaaide land-insecten en dus zal er wel steeds voldoende voedsel aanwezig blijven.

Zowel bootsmannetjes (ruggezwemmers) als geelgerande watertorren kunnen incidenteel zwemmende mensen bijten. Bij bootsmannetjes voelt dat ongeveer als een wespesteek; niet plezierig dus. De watertorren bijten puur mechanisch, zo ongeveer vergelijkbaar met een stukje vel tussen een pincet vastpakken.

In denk dat het vertrekken van de kikkers eerder te maken kan hebben met het ontbreken van schuilgelegenheid in de vorm van water- en oeverplanten.

ma, 30/05/2005 - 15:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog een kleine aanvulling:

bootsmannetjes zijn er in twee typen:

'duikerwantsen' - zwemmen 'met de rug naar boven' en eten algen en piepklein gedierte - totaal onschadelijk en ongevaarlijk

'ruggezwemmers' - zwemmen met de 'buik naar boven' en eten andere waterinsecten en soms (kikker)visjes - deze bijten, ook als U ze vastpakt.

ma, 30/05/2005 - 16:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor het antwoord, tekenaar.
Ik heb ondertussen gezien dat het wel degelijk ruggezwemmers zijn.
Heb je ook enig idee wanneer deze dieren zich voortplanten? Wanneer ik deze insecten met een netje eruit vis, zullen er dan een paar weken later niet weer opnieuw evenveel zijn?
Zeep gebruiken om de oppervlaktespanning van het water te veranderen, zoals op sommige websites gesuggereerd wordt, zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in het doden van dieren en planten?

ma, 30/05/2005 - 23:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het zullen er niet snel meer zijnn want ze doen er bijna een jaar over om volwassen te worden. Natuurlijk kunnen er wel 'nieuwe' naar de vijver toevliegen.

Zeep doodt inderdaad de waterinsecten maar kan ook een bron van bacterie-groei zijn, en dus het water bepaald onaangenaam maken, al zal dat niet direct zichtbaar zijn. Het is niet voor niets dat in zwembaden chloor wordt gebruikt (en geen zeep), wat de insecten en ook de bacteriën doodt.

za, 24/12/2005 - 23:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Insecten komen altijd op water af.

Muggen leggen o.a. eitjes in het water.
Kikkers laten zich niet altijd zien, maar zitten er soms wel, verscholen ergens in je tuin.

Ik denk dat het heel moeilijk is insecten uit je zwemvijver te verwijderen.
Of je moet hem in het geheel afdekken.

Succes!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag