Waterlelies komen niet uit

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/08/2004 - 15:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waterlelies komen niet uit

Half mei hebben wij in een natuurlijke (daarmee bedoel ik dat hij niet echt aangelegd is) vijver twee waterlelies gezet (met klei en manden). De vijver zit wel tjokvol karpers. Tot nu toe zien wij nergens blad verschijnen. Kan het zijn dat dit volgend jaar nog gebeurt of moeten we de planten onherroepelijk afschrijven ? We vermoeden dat de diepte zo'n 2,5 tot 3 meter is in het midden. Aan de kant bevindt zich een modderlaag. De planten zijn uitgezet zo'n vijf meter van de rand. De vijver is ongeveer 30 op 70 meter.

ma, 16/08/2004 - 16:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het zou kunnen omdat de vijver zo diep is dat de bladeren de opp. nog niet bereikt hebben de knollen ontwikkelen zijch best met voldoende licht en warmte anders sterven ze af door lichtgebrek hoe dieper ze staan hoe kouder de ondersztroming in de vijver ongever één meter is eigenlijk de ideale diepte voor het planten of anders... karpers zijn planteneters!

ma, 16/08/2004 - 23:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
dit heb ik gelezen in een boekje.je hebt verschillende soorten waterlelies,de ene groeit goed wanneer ze diep staan en de andere dan weer niet.maximaal 1meter onder de waterspiegel. dan zijn er andere soorten die beter tot hun recht komen als ze bv op 50 cm staan.Er zijn ook dwergsoorten die slechts op 30cm hoeven te staan. Ook de grotere soorten moeten in het begin ondiep geplant worden,maximum 40cm. Op dit diepteniveau is het water warmer en krijgen de jonge blaadjes voldoende licht. licht en warmte zijn twee noodzakelijke voorwaarden voor een vlotte groei van de waterlelie. Als de grotere waterlelies dan al flink gegroeid zijn dan mogen dieper gezet worden om dan nog verder te groeien. daarna kunnen ze op hun definitieve diepte gezet worden. De maximale plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. Hopelijk heb je hier iets aan.
groetjes Peter

ma, 16/08/2004 - 23:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je snelle reactie RP. Zelf dacht ik ook al dat de vraatzuchtige karpers de waterlelies verslonden hebben. We hadden de plantjes gekocht als verjaardagsgeschenk voor mijn schoonvader. Maar ... het is het gebaar dat telt. Volgend jaar zullen we het maar bij een goei fleske wijn houden, daar zal de brave man meer plezier van hebben.

Onderwerp gesloten