Waterwaardes
#1
zo, 12/08/2007 - 12:21
Waterwaardes
Beste,
Mijn verleden jaar augustus opgestart vijvertje (2000l 90cm diepte) doet het sinds enkele weken behoorlijk goed. Dankzij de vele planten (waterpest (8), fonteinkruid (6), krabbescheer (1), waterhyacint (7), waterviolier (2), waterranonkel (2), waternoot (2) zijn de waterwaardes (gemeten met tetra set) vrij goed, nl.
ph= 7,5
Kh= 6
Gh=7
No2 en No3=0
Enkel de GH waarde is aan de lage kant. Het leidingwater bij mij in de streek is volgens de watermaatschappij 7,5. Draadalg bestreden door het er dagelijks uit te halen. Om nog beter de komende winter in te gaan heb ik een aantal vragen:
1. Is het noodzakelijk met maerl of Gh verbeteraar de Gh waarde op te krikken en kan dit nu nog?
2. Wat is te verkiezen, maerl of Gh-verbeteraar?
3. Bij ons in de streek is haast geen fonteinkruid, waterpest te verkrijgen in pot, m.a.w. zonder wortel. Heeft het nog zin dergelijke planten bij te plaatsen?
4. Gebruikte men best substraat of vijveraarde voor het potten van planten?
5. Hoe gaat men tewerk voor de opkuis van de vijver voor het ingaan van de winter. Ik heb nl. substraat gebruikt op de bodem en kan door de vereiste diepte van 90 cm er niet bij met de handen om eventuele resten (allerlei) op te kuisen?
Alvast bedankt en vriendelijke groeten
Beste,
In mijn vorig bericht nog vergeten te melden dat de vijver bevolkt is met 2 Shubinkins van ongeveer 13 cm die onlangs voor ongeveer 12 (!) nakomelingen hebben gezorgd. Ook dit zal ik moeten indijken.
Mvg
Beste Roberto.
Wel oppassen met allerlij troep in je vijver te gooien.
Dat kan je jonge aanwas kosten.
Je jonge aanwas moet nog weerstand opbouwen en zijn voor alles bevattelijk.
Niet alle draadalgen verwijderen omdat de jonge aanwas de eerste tijd hiervan leven.
Gewoon de hoogst noodzakelijke.
Het is zeker goed om nu al stil te staan bij je vijver die straks de winter weer in moet.
Ik denk dat je eerst je jonge aanwas moet oppeppen met groeien, zodat ze goed en sterk de winter in kunnen.
BEDANKT & succes!
Beste Goudviskweker,
Bedankt voor de snelle reactie. Als ik het goed begrijp zal ik dus voorlopig niets doen aan de te lage Gh-waarde.
Kan er mij nog iemand zeggen wat het beste is om planten te poten (substraat of vijveraarde) daar de meningen daar mijn inziens nogal over verdeeld zijn.
Hoe gaat men tewerk voor het opschonen van de vijver om de winter in te gaan? Toch nog even melden dat ik werk zonder pomp en zonder filter.
Alvast bedankt en vriendelijke groeten
Een Gh waarde tussen de 7 en 13 is ideaal..
Gh nu verhogen zal weinig meer uithalen.
Waterpest en vele andere zuurstofplanten behoeven geen pot, ze hebben geen wortels, en drijven in het water.
Het beste gebruik je substraat, vijveraarde bevat te veel voedingstoffen waardoor te veel organische bestandsdelen in het water terecht komen.
Op verloop van tijd gaat vijveraarde stinken (rotten) goed te zien wanneer de planten uit het water worden gehaald (zwarte stofwolk).
Vijveraarde zal altijd een dode zone hebben wat een bron is voor bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven en ziektes optreden bij de vissen o.a de gaten ziekte veroorzaakt door aeronomas pseudonomas bacterie.
Het water zal nog wel helder worden voordat het winter wordt.
Alle afgestorven bladeren en/of planten bestandsdelen eruit halen, ook planten kontroleren of bladeren/stengels verslijmd zijn en eruit halen.
Zorg er ook voor dat vanuit de omgeving van de vijver geen bladeren e.d bomen/struiken in het water terecht kunnen komen.
Stap nu al over op licht verteerbaar voedsel (wintervoer) en voer dat wat de vissen binnen 5 min. op hebben.
In maart/april afhankelijk van de temperatuur 10°C begin je weer met het wintervoer langzaam te voeren (vissen geven dit aan) tot medio juni en geef vanaf juni tot augustus weer eiwit rijk voedsel.
Kontroleer de waterwaarden en bij een te lage Gh of Kh voeg je waterverbeterraar toe. Veelal zal na een winterperiode de Gh terug gelopen zijn.
Ent de vijver opnieuw (bacteriën toevoegen)
Beste Juul,
Hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg en vriendelijke groeten.