Acer japonicum 'Aconitifolium' - Japanse esdoorn

De nederlandse naam is Japanse esdoorn, familie van de Aceraceaeinfo-icon. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 300 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Heeft een decoratieve vorm. Is goed verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor stedelijk openbaar groen (parken) en bostuinen. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met planten voor een 'open plaats'.

Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule. Advies samenstelling: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
matig voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zwak zuur tot licht basisch

Geschikt voor een koele, beschutte plaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-20°C

Acerinfo-icon (esdoorn) Esdoorns zijn bloeders. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom snoeien we esdoorns als hun sapstroom minimaal is (winter). We controleren dat altijd eerst met het snoeien van enkele takjes, voordat we de hele boom of heester onder handen nemen. We kunnen eventueel ook in de zomer snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen problemen. Esdoorns hoeven zelden gesnoeid te worden, maar ze verdragen het goed als snoei om praktische redenen gewenst is (ruimteoverschrijding, opkronen)

Acer campestre (veldesdoorn) Deze esdoorn groeit uit zichzelf uit tot een grote heester, maar ze kan ook opgekroond worden tot een boom. Als ze als heester te groot wordt is ze eenvoudig te snoeien. Dat mag zelfs tot vlak boven de grond. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze Acer dood kan bloeden. De veldesdoorn kan ook als haag toegepast worden, maar vanwege de vrij snelle groei moet u haar dan wel drie maal per jaar knippen, anders wordt ze veel te breed. Bij voorkeur knippen met een snoeischaar om 'halve' bladeren te voorkomen.

Acer japonicum Japanse esdoorns groeien traag en hebben geen snoei nodig. We snoeien alleen als het niet anders kan, want snoei tast meestal de losse vorm van deze plant aan. We verwijderen bij het snoeien uitsluitend takken die de vorm uit zichzelf al ernstig verstoren en takken die door de vorst beschadigd of afgestorven zijn. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze Acer dood kan bloeden.

Acer palmatum Deze Japanse esdoorns groeien nog trager dan Acer japonicum en hebben ook geen snoei nodig. We snoeien alleen als het niet anders kan, want snoei tast meestal de losse vorm van deze plant aan. We verwijderen bij het snoeien uitsluitend takken die de vorm uit zichzelf al ernstig verstoren en takken die door de vorst beschadigd of afgestorven zijn. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze Acer dood kan bloeden.

Heeft u een vraag over de Acer japonicum 'Aconitifolium', of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.