Malus floribunda - Japanse sierappel

De nederlandse naam is Japanse sierappel, familie van de Rosaceaeinfo-icon. De bloemkleur is lichtroze en de bloeitijd is van ca. mei. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze kleine boom is ca. 400 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. Met opvallende vruchten. Geelgroen Is goed verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor aanplant in windbeschutte (stads)tuinen en openbaar groen. Deze plant slaat vrij traag aan. Vraagt een vochthoudende tot vochtige, humusrijke grond met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 7 - 9). Verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochtig. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule. Advies samenstelling: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
humusrijk
Grond zuurgraad: 
neutraal tot basisch

Geschikt voor een soortrijke aanplant.

Plant vorstbestendigheid: 
-25°C

Malusinfo-icon (sierappel)

In tegenstelling tot gewone `fruit' appelbomen vragen sierappels maar heel weinig snoei. Meestal worden sierappels als halfstam of hoogstam gekweekt, maar in sommige gevallen ook als heester (Malus floribunda).

Vrijwel het enige waar we op moeten letten zijn de uitlopers uit de onderstam.

Sierappels zijn namelijk meestal geënt en we moeten de uitlopers van de onderstam dan ook direct verwijderen, omdat het anders ten koste gaat van de ontwikkeling van de sierappel.

Heeft u een vraag over de Malus floribunda, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.