Tilia cordata 'Greenspire' - Winterlinde

De nederlandse naam is Winterlinde, familie van de Tiliaceaeinfo-icon. De bloemkleur is geelgroen en de bloeitijd is van ca. juli. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze middelgrote boom is ca. 1500 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. Heeft een decoratieve vorm. Is goed verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor aanplant in windbeschutte (stads)tuinen en openbaar groen. Het is een tolerante plant, die ook op moeilijke standplaatsen nog gedijt. Vraagt een voedselrijke, vochthoudende 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule. Advies samenstelling: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zwak zuur tot licht basisch

Geschikt voor een soortrijke aanplant.

Plant vorstbestendigheid: 
-30°C

Tiliainfo-icon (Linde)

Deze bomen hebben geen snoei nodig. Oudere linden vormen echter sterk afhangende takken. Als de planten onder de boom dat niet prettig vinden, kan het nodig zijn enkele van deze takken te verwijderen. Dat doen we in de zomer, zodat we na elke tak meteen kunnen zien welk effect dit heeft op de lichtval. Deze vorm van snoeien betekent wel dat we daarmee het karakter van de boom aantasten. Misschien is een andere onderbeplanting een betere oplossing? Aan de voet en op de stam van linden ontstaan vaak uitlopers. We kunnen ze natuurlijk helemaal wegknippen, maar het is ook mooi om ze slechts gedeeltelijk af te knippen. Daardoor ontstaat een bossig geheel van uitlopers, welke zich goed in vormen laat knippen. Vaak zien we een blokvorm, maar elke andere vorm mag ook. Wat we ook wel zien is dat de uitlopers volledig weggesnoeid worden en dat er dan vervolgens een krans gemaakt wordt met Buxusinfo-icon. Nutteloos maar waar.

Leilinde: Bij leilindes is het vormen belangrijker dan het snoeien. Als de boom goed is gevormd, hoeven we in de winter alleen alle scheuten uit de hoofdtakken in te korten tot ongeveer 2-3 knoppen. Als de boom de toegestane breedte heeft bereikt korten we vanaf dat moment ook de hoofdtakken iets in.

Heeft u een vraag over de Tilia cordata 'Greenspire', of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.
Stel een tuinvraag