Amelanchier lamarckii (of tog laevis)

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 31/01/2007 - 22:18
Dennie-soest

Amelanchier lamarckii (of tog laevis)

Goedendag ,

Voor school (mbo hoveniersopleiding nivo 1) moet ik een aantal planten leren bij nederlandse naam , nou wil ik de latijnse ook meteen lere , maar kom er bij een niet uit , de amelanchierinfo-icon lamarckii moet ik leren(het drenste krentenboompje) opzich geen probleem , maar nu open ik een boek van me , en daar staat enkel de laevis in , met n de besgrijving dat kenners al jare ruzie hebben over de indeling , wat hoort bij wat , omdat er geen verschil zou zitten tussen de laevis en de lamarckii , weten julie een verschil ? voor nog meer informatie over deze plant hoor ik het ook graag , hoe meer ik van julie hoor , hoe meer ik er van opsteek !

Groeten dennie

wo, 31/01/2007 - 22:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Succes met je opleiding, weet je wat in de vorige eeuw al de narigheid was, toen ik ze moest leren.
Je stampt de namen in je hoofd en in enige tijd later heten ze weer anders, kun je weer opnieuw beginnen.

wo, 31/01/2007 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hou de naam aan, die je docent jou heeft opgegeven. In regel is dat wat je moet leren.
Sommige namen veranderen nogal eens, omdat men steeds verder komt met onderzoeken. 't Is via de vakliteratuur best bij te houden.

wo, 31/01/2007 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet met de namen van orchideeën en al zijn kruisingen, daar doelde ik op.
Heb je nog meer vragen stel ze maar gerust.

do, 01/02/2007 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

De orchideeennamen hebben een enorme verandering ondergaan en dat is een noodzakelijk gevolg van de vele kruisingen onderling. Ook wordt er veel rechtgezet wat ooit verkeerd benaamd is. De onderzoekmethoden zijn nu heel wat verbeterd ten opzichte van vroeger.

do, 01/02/2007 - 10:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Net als bij de meeste Rosaceaeinfo-icon is ook de taxonomie van het geslacht Amelanchierinfo-icon een doolhof met valkuilen.

Amelanchier lamarckii F.G.Schroed. is strikt genomen de correcte wetenschappelijke naam voor Drents Krentenboompje, het is meestal een struik, met meerdere stammetjes dus. De bladeren lopen koperkleurig tot rood-purperachtig uit en zijn zeker aanvankelijk behaard op de onderkant. De kroonbladeren zijn tot 15 mm lang en de kelkbladeren rechtop tot gespreid niet teruggeslagen.

Amelanchier laevis Wiegand is een andere soort, groeit vaak uit tot een kleine boom. De bladeren zijn bij het uitlopen eveneens koperkleurig, maar kaal. Meerdere selecties, vaak kruisingsproducten, echte Amelanchier laevis is minder courant. De kroonbladeren zijn tot 18 mm lang en de kelkbladeren teruggeslagen (reeds voor de vruchtvorming).

De verwarring spruit deels uit het feit dat Amelanchier lamarckii wellicht een microspecies is, ontstaan uit mogelijks Amelanchier laevis en Amelanchier canadensis.
Bovendien is Amelanchier laevis auct., in part not Wiegand (dus met een andere auteursnaam dan Wiegand) zoals hij beschreven is in sommige werken, in feite Amelanchier lamarckii.

Jan

vr, 02/02/2007 - 23:31
Dennie-soest

goejedag , allemaal bedankt voor de antwoorden , ik ga verder lere,is maar heel weinig dus kan ze goed leren , haha ,

Onderwerp gesloten