belladonna

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/11/2002 - 18:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

belladonna

wie weet waar ik zo'n plant kan vinden?ik zou er zeer blij mee zijn..met vriendelijk groet hannie 

za, 09/11/2002 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

dat is het nog de groetjes
WOLFSKERS - Atropa belladonna

home

Beschrijving

Teelt

Medicinaal Gebruik

Naamgeving

Geschiedenis en Folklore

Magisch Gebruik

Recepten
Beschrijving

De wolfskers is een vaste plant, die tot 1 meter hoog kan worden. Ze isinheems in centraal- en zuid-Europa, en werd van daaruit verspreid overde hele wereld.

De ""Atropa belladonna"" is één van de meest giftige planten die wekennen. De plant heeft ovale, tot 25 cm lange, gaafrandige bladeren diekortgesteeld en in de stengel aflopend zijn. De bloeitijd is juni totaugustus: De bloem bestaat uit kelkblaadjes die vergroeid zijn tot eenvijfdelige groene kelk en een eveneens vergroeide klokvormig kroon,groenachtig tot paars-bruin van kleur aan de buitenzijde, aan debinnenkant eerder gelig met paarse aders, ze zijn langgesteeld enknikkend, en worden gevolgd door glimmende zwarte bessen.

De wortel is lichtbruin met korte dwarse groeven, en heeft krachtigevertakkingen. Op doorsnede is hij bleek van kleur en toont een radiaire('uitstralende') structuur.
Teelt

De Wolfskers vraagt een goeddoorlatende, zandige en bij voorkeurhumusrijke bodem. In zijn boek 'Der Apothekergarten' over de teelt vanmedicinale planten, beveelt Jäger aan om het kruid te kweken tussenjonge bosaanplant. De jonge planten moeten wel voldoende ruimtekrijgen, daar ze behoorlijk groot uitgroeien.
De planten kunnen uit zaad vermeerderd worden, of men kan kleinewortelluitlopers afsnijden en uitplanten.
Ik ga er van uit dat je de Belladonna enkel zal kweken 'alshebbedingetje', en ga dus niet nader in op de oogst.
Medicinaal gebruik
Inhoudstoffen

* tot 0.5% 'tropane' of 'belladonna'-alkaloïeden,hoofdzakelijk bestaande uit (-)-hyoscyamine, atropine (racemischhyoscyamine), hyoscine (1-scopolamine), belladonnine en hun N-oxides
* Verder nog enkele mginder belangrijke alkaloïeden

Gebruik

In de homeopathie is Belladonna een belangrijk middel. Heeft eenkalmerende werking op hart, longen, bloedvaten, hersenen enzenuwstelsel.

(Enkel bij de Thomsoniaanse strekking in de homeopathie wordtBelladonna niet gebruikt: Thomson wees het gebruik van alle in essentiegiftige remedies af.)
De belladonna-constitutie is een stevig type, bruisend van energie enintelligent. Een ziekte lijkt zo iemand te overvallen als eendonderslag. Bij de juiste behandeling verdwijnen de klachten even snelals ze zijn gekomen. Kenmerkend is het rode gezicht en de glimmendehuid.
De klachten van een ""Belladonna-type"" verbeteren bij staan of rechtopzitten, achterover buigen, warme kleding, hitte en rust, maar zevererergeren bij opwinding, licht en kou, geluiden, aanraking en tocht.
Symptomatisch wordt belladonna in de homeopathie gebruikt bij jicht,maag/darmproblemen, kolieken, vrouwenkwalen, vergiftigingen,ontstekingen met koorts, hoofdpijn, stoornissen bij in- en doorslapen,astma, zenuwpijn en hallucinaties.

In de allopathie zijn stoffen, afgeleid van de belladonna-alkaloïden,ook nog van groot belangrijk:

Tegenwoordig wordt atropine, één van de belangrijkste chemischebestanddelen van het kruid, vooral door oogartsen veel gebruikt alspupilverwijder. Deze stof wordt ook soms gebruikt bij opium- ofchloroformvergiftiging (die een te traag hartritme tot gevolg kunnenhebben) omdat ze het hartritme flink kan opdrijven.
Daarnaast worden stoffen die van atropine (en anderebelladonna-alkaloïeden, zoals hyoscyamine en scopolamine) zijn afgeleidgebruikt om de afscheiding van 'eccriene' klieren te beperken. Dit zijnklieren die hun inhoud 'buiten' het lichaam afscheiden, integenstelling tot de 'endocriene' klieren (=hormoonklieren) die hunstoffen binnen in het lichaam afscheiden. Eccriene klieren zijn,behalve traan- en zweetklieren, ook bv de speekselklieren en deslijmkliertjes in de luchtwegen. (Verwarrend, tot je er bij stilstaatdat je vanuit mond en longen, en zelfs vanuit maagdarmstelsel, een'rechtstreekse' verbinding met de buitenwereld hebt, waarbij je nietdoor weefsel heen moet.)
Organen met gladde spieren (bv in de darmwand, in de bronchuswand)kunnen door atropine tot rust gebracht worden, en daarom wordenatropine-achtige stoffen soms toegepast bij bronchiaal astma of anderevormen van 'chronisch obstructief longlijden (zo is 'Atrovent' bv'Ip-atropium-bromide), of bij de Ziekte van Parkinson (hoewel dedaarbij gebruikte stoffen alweer wat verder afstaan van hetoorspronkelijke atropine).
(Tot in de jaren 70 kon je sigaretten kopen met het kruid, tegen eenastma-aanval, maar dit is inmiddels verboden.)
Waarschuwing

Het mag duidelijk zijn (Zie hiervoor ook de delen over Naamgeving enGeschiedenis en Folklore ) dat de Wolfskers een plant is die wellichtwel een plekje kan krijgen in je kruidentuin - ergens waar kinderen erzeker niet bijkunnen - maar dat het geen plant is waar je zelf mee gaatexperimenteren.

Wellicht ten overvloede een beschrijving van een vergiftiging metBelladonna:
Je krijgt eerst een droge mond en een reuzendorst. Je kan niet meergoed spreken en slikken. Daarna ga je hevig braken en krijg je hogekoorts. Je krijgt een oppervlakkige ademhaling en je hart gaat vluggerkloppen. Je begint druk te praten, maar geen mens die snapt wat jevertelt. Je spieren beginnen te trillen en je krijgt hallucinaties.Deze hallucinaties worden over het algemeen beschreven als zeerbeangstigend, demonisch en duivels. Tenslotte volgen coma en dood doorverstikking.

Drie tot vier bessen zijn dodelijk voor kinderen, maar sommige kinderenstierven al nadat ze een halve bes gegeten hadden. Volwassenen diegevoelig zijn voor het giftige atropine sterven na 10 bessen.

Naamgeving

Geschiedenis en Folklore

Magisch Gebruik

Recepten

home

za, 12/08/2006 - 20:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb m'n halve tuin ermee vol staan. Ik denk dat je ze overal kunt vinden

Onderwerp gesloten