Blaadjes veel te klein

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/05/2016 - 16:54
Fae

Blaadjes veel te klein

Van verschillende planten in onze tuin zijn de blaadjes dit jaar veel te klein, minder dan 20% van wat normaal zou moeten zijn. Planten zijn vorig voorjaar geplant, de tuin was toen net opnieuw aangelegd. Toen hadden de blaadjes een normaal formaat. Het betreft oa kronkelhazelaar, blaadjes ook erg donker (foto), druif, Magnoliainfo-icon Susan en ook een clematisinfo-icon die gedeeltelijk veel te kleine blaadjes en bloemetjes heeft. Ik dacht zelf aan evt fosfortekort maar misschien is het wat anders?

Blaadjes veel te klein
ma, 23/05/2016 - 18:33
Ineke*

Als de boompjes/planten van een kweker komen zijn ze in goede conditie, als het goed is.Nu moeten ze zich aanpassen, wortels vormen enz. Geduld hebben lijkt mij.

di, 24/05/2016 - 13:11
Fae

Bedankt voor je reactie Ineke. Maar is het verschil niet erg groot? Deze blaadjes zijn nog geen 10% van wat het zou moeten zijn. We hebben hem laatst ruim uitgespit om te kijken of er geen engerlingen zaten, hebben we hier wel eens last van. Maar de wortelkluit was goed en flink. Bijgevoegd een foto van een zelfde exemplaar die ik pas gezet heb.

Blaadjes veel te klein
di, 24/05/2016 - 13:10
GreenConnection

De eerste foto toont de natuurlijke ontwikkeling (wellicht iets te droog geweest). Foto 2 toont mij een in een kas voorgetrokken exemplaar.

di, 24/05/2016 - 13:20
Fae

oke, bedankt, maar kunnen ze nog wat bijtrekken de komende tijd? Bij de druif zijn ze net zo klein. Ik heb jarenlang een druivenstruik gehad, had flinke bladeren, nooit iets van mest oid toegevoegd.

di, 24/05/2016 - 13:34
GreenConnection

Eenmaal goed doorgeworteld zal de groei er pas goed inkomen. Geef nog wel af en toe eens flink water.

di, 24/05/2016 - 13:39
Batdah

Het lijkt me beter om het gras weg te halen rondom de planten de concurrentie met de jonge aanplant is nu nog te groot, als alles goed is aangeslagen kun je het gras terug laten groeien.

di, 24/05/2016 - 21:24
Fae

Een beetje geduld dus oa, bedankt! Gras weghalen liever niet, dit is tevens onze kattenren....zand betekent graven en poepen ;-)en heel veel vieze pootjes binnen ;-)

wo, 25/05/2016 - 00:12
stefanhovenier

Beste, ik zag in uw bericht dat u keek naar engerlingen. als dit zou zijn zou het gras helemaal kappot zijn, dus dit is niet het geval. Wat het wel zou kunnen zijn is dat er een insect in zit. Daardoor de groei van de plant verzwakt. wat ook een optie kan zijn is dat hij niet door wil groeien verkeerde grond of geen goede bemesting. Als hij het deze zomer niet beter doet raad ik uw aan om de kluit een keer goed af te steken en te beschadigen dit kan wel is een heel goed resultaat hebben maar doet dit in de winter. Groetjes stefan

wo, 25/05/2016 - 13:41
Fae

Bedankt Stefano. We hebben wel engerlingen hoor, maar niet zo erg dat het hele gazon eraan gaat. Ze hadden de tweede hazelaar wel te pakken gehad, vandaar dat daar nu een nieuwe staat ;-). Ik zal nog eens goed kijken naar insecten en je advies voor de winter aannemen. De grond was hier erg dichtgelagen, is vorig jaar gefreest, maar toch al weer behoorlijk vast. Ik ga met een riek proberen wat meer lucht erin te krijgen. Ik mest wel met organische mest, begin april gedaan maar dat was achteraf te vroeg denk ik omdat het daarna weer zo koud werd.Volgende maand tweede keer.

ma, 30/05/2016 - 15:23
Fae

ik heb de plant vanmorgen nog eens uitgeschept en de graswortels verder weggehaald. Toen bleek dat de wortels toch door engerlingen waren aangevreten. Aan het gras was niks te zien, net als bij de andere kronkelhazelaar die helemaal dood was.Ze hebben dus wel voorkeur. Ik hoop dat het boompje het redt maar het ziet er triest uit.

ma, 30/05/2016 - 19:53
birdwatcher

In deze tijd van het jaar uitspitten geeft meer schade dan de engerlingen doen

di, 31/05/2016 - 10:38
Fae

Daar heb je wel gelijk in, maar het was toch al een verloren zaak, aantal blaadjes was intussen al aan het afsterven. Ook de druif met de veel te kleine blaadjes was door engerlingen bezocht. Eerder al een kiwibes, braam en nog een fruitstruik af kunnen schrijven, de schade is intussen aardig groot dit jaar.

Onderwerp gesloten