bladluis leilinde

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/12/2002 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

bladluis leilinde

Elk jaar heeft mijn leilinde last van bladluis. Een plakkerig goedje op de bladeren en na verloop van tijd veel gaten in de bladeren en op de stenen rondom de leilinden een zwarte vlekken als gevolg van roetdauw (neem ik aan). Is tegen dit alles preventief iets te doen? Bedankt Rob

ma, 02/12/2002 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als er erg vroeg bij bent kan je lieveheersbeestjes kopen, waarvan de larven de bladluizen eten.

Als het te erg wordt kan je altijd sproeien. Nicotine oplossing werkt goed maar is enorm giftig (wordt door de huid opgenomen!). De pyrethroiden zijn ook goed bruikbaar, maar vele soorten zijn hiertegen resistent. Preventief kan je imidachloprid geven aan je plant. Dit is een systemisch insecticide. Dit wil zeggen: oplossen in water en de plant gewoon water geven. Imidachloprid is een minder giftig nicotine-analoog.

Een 70% oplossing van methanol werkt ook: verstuiven op de plant. Ook hoer moet vermeld worden: zeer giftig.

Imidachloprid is de minst giftige (voor de gebruiker en voor insecten die op de plant zitten, doch niet aan het sap zuigen) en toch zeer efficiente methode (zowel preventief als curatief). Na enkele maanden heeft de plant het afgebroken en de restanten in de bodem worden door micro-organismen afgebroken.

Groetjes en succes,

Pieter

di, 03/12/2002 - 20:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pieter,

Hoe durf je zulke giftige stoffen te adviseren op een forum voor hobbyisten. En dat terwijl de beroepsmensen , als ze het al mogen gebruiken alle mogelijke voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Denk maar eens aan de opslag en de verwerking. Spuiten alleen met gasmasker. Welke hobbyist heeft een gasmasker of gebruikt die? En waar laat hij de aangebroken verpakking? Zomaar een paar vragen. Gebruik dan maar bijv. Spruzit ondanks de door jou genoemde mogelijkheid tot resistentie. Dit komt trouwens bij herhaald gebruik in kassen eerder voor dan buiten, waar de populaties door de wind worden aangevoerd.

di, 03/12/2002 - 20:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, ieder zijn mening, maar een geinformeerd persoon kan deze producten toch gewoon gebruiken. Waarom bestaan ze anders in de kleine verpakkingen voor de (groenten)tuin? Ik noem hier enkel 'moderne' producten. Ik ben volledig akkoord dat je bv geen organofosfaten of methylbromide moet gebruiken. Deze producten van 'vroeger' zijn inderdaad zeer giftig.

Ik spreek van imidachloprid, wie spreekt er dan van spuiten? Imidachloprid is systemisch en wordt met de gieter aangegoten. Geen drift dus.

Imidachloprid en pyrethroiden breken zeer snel af. In tegenstelling tot de zogezegd 'niet giftige' producten als koper en zwavel. Hiermee vergiftig je pas je bodem en grondwater.

Trouwens, waarom mag ik geen producten aanbevelen voor het doel waar ze voor ontworpen zijn aan hobbyisten? Moeten deze mensen met hun problemen blijvenzitten? Of zijn Australische lieveheersbeestjes misschien beter? Deze zijn goed op weg om onze eigen soorten te verdringen. En dit gaat nog sneller dan met insecticiden.

Pieter

di, 03/12/2002 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

waarom niet gewoon wat groene zeep en spiritus oplossen in water, dat helpt prima, zij het maar een weekje of twee, dan herhalen als nodig. Niet helemaal onschadelijk, maar toch vrij onschuldig.

Ruud

wo, 04/12/2002 - 15:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel, die 70% oplossing van methanol is in feite hetzelfde, maar zonder de zeep. Niet elke plant verdraagt die zeep. 70% is het meest efficient. Een hogere concentratie verdampt immers te snel, een lagere is niet toxisch genoeg. Methanol is echter gevaarlijk om te gebruiken. Zeker als die bomen hoger zijn dan jezelf moet je jezelf goed beschermen! Ook handschoenen zijn nodig. En niet in warm weer toepassen, want de dampen zijn niet zo gezond en methanol is zeer ontvlambaar.

Pieter

wo, 04/12/2002 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Pieter,

zeepspirituswater moet ongeveer 4% spiritus bevatten (is ongeveer 0.3%methanol), dus wel wat anders dan 70% methanol! Ik zou zelf niet graag met 70% methanol werken, het is een zenuwgif en natuurlijk erg brandbaar.

Ruud

do, 05/12/2002 - 12:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan zal er waarschijnlijk een synergetisch effect zijn tussen zeep en methanol. Bedankt voor die info, Ruud!

Pieter

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag