bloembak opstarten

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 24/08/2016 - 12:05
belleke

bloembak opstarten

Hallo
mijn man is voor mij twee bloembakken in de tuin aan het maken, 5,5 lang, 0.70 breed en 0.80 hoog, mijn vraag is hoe start ik deze op? Wat doe ik er als eerste in, hij is van onder helemaal open, moet ik er dan ook eerst nog grof steengruis opdoen of helemaal vullen met bladgrond?
Zijn idee was om ze als ze af zijn eerst een half jaar ons groenten en fruit afval in te doen en dan in het voorjaar op te vullen eerst nog met compost en dan bladgrond.
De planten die ik er graag zou in hebben zijn, zwarte bes, vijg, framboos, kruiden, pioenroos kan dit en welke planten kunnen hier nog mooi bij, de bakken staan heel de dag in de zon, graag zou ik er willen kunnen genieten van het fruit en de kruiden maar het oog wil ook wat.
Dus hoe zou ik deze bakken het beste inrichten, welke planten kunnen hier nog mooi bij en ongeveer hoe te plaatsen, als er iemand mij hierover raad kan geven zou ik dit zeer leuk vinden, alvast bedankt. Emmy

wo, 24/08/2016 - 18:33
fuchsia

Dat wordt een flinke bak, van steen of van hout? Mij lijkt het niet goed om de bak eerst als compostbak te gebruiken, stank, vliegen e.d.
De bak heeft geen bodem dus het overtollige water kan eruit. Dus kunt u hem gewoon vullen met goede tuingrond. De bovenste laag kunt u verbeteren door te mengen met potgrond. Steenpuin onderin is niet nodig. Als u de bak wilt beëindigen moet u ook het puin weer afvoeren.
Het vullen van de bak kan op velerlei manieren, maar wel met planten die in de zon kunnen.
Zorg ook voor een goed watersysteem.
Succes

wo, 24/08/2016 - 18:55
berenice

je kan onderaan karton leggen (van oude dozen). Dat vermijd dat je bak meteen vol onkruid schiet en je planten tijd hebben om groot te worden. De laag zal verteren en dat kan geen kwaad.
Kruiden, zeker de zuiderse, vereisen een zanderige steengrond,
terwijl frambozen bijv. weer meer voedingrijke bodem die vochtig blijft wil... Het kan ook een erg grote struik worden die eerder in volle grond dan in een bak zal passen.
ik zou eerst kaartjes maken met de gewenste plant en de voornaamste eigenschappen en dan groeperen wat dezelfde zorgen vraagt, en dan doen!

wo, 24/08/2016 - 21:53
belleke

bedankt voor de reactie, de bakken zijn aan de achterkant van steen en de rest ik hout, dat van dat karton ga ik zeker doen en de groentenafval dat laten we dan maar zo, ik zal dan maar een behoorlijke hoeveelheid zwarte grond laten komen.
De bovenste laag dan aleen met potgrond mengen of ook met compost?
De plantjes ga ik dan wel opzoeken welke ik kan gebruiken.
bedankt :)
Emmy

wo, 24/08/2016 - 22:59
Ineke*

Nieuwe potgrond heeft voor 6 weken voeding.

do, 25/08/2016 - 02:09
belleke

Bedank :)

Onderwerp gesloten