champignon-mest, overbemesting

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/10/2006 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

champignon-mest, overbemesting

Hallo,
ik ga binnenkort nieuwe borders maken met vaste planten en hagen. Ik heb zonet champignon-mest ingefreesd....maar heb nog een heleboel over.....ik weet niet goed welke hoeveelheid ik mag infreezen....ik heb een laag van 10 cm ingefreesd. Als ik er nog mest bij op doe, is er dan kans op overbemesting waardoor mijn planten niet gaan groeien of zelfs kapot gaan van verbranding?

wo, 11/10/2006 - 14:53
MiB

In champignonmest zit heel weinig paardenmest. Mijn ouders hebben jaren een champignonkwekerij gehad. En in het mengsel dat in de cellen gedaan werd zat heel weinig echte paardenmest. De hoofdbestanddeel is namelijk stro. Dit werd voorbewerkt waardoor het mycelium erop kon gaan groeien. Zit er teveel mest (amoniak) in dat groeit er echt geen champignon op. Vervolgens werd er op de bedden zwarte grond gestort waar de champignons vervolgens op verschenen. Al met al bet***el ik of je met champignonnenmest wel kunt over bemesten. Het is naar mijn mening een luchtige organisch mengsel en zal dus ook geen verbrandings- of overbemestingsverschijnselen geven. Overigens worden champignons in het kweekbed ook niet bemest. Het zal wel een verrijking voor je bodemleven zijn.

Succes Miranda

wo, 11/10/2006 - 23:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

De t***el van Miranda is volkomen terecht. "Verbranden" kan alleen optreden als er iets is dat dit effect veroorzaakt. Bij kunstmest zijn dat de hygroscopische zouten die het water zonodig uit de plant trekken. Bij gedroogde koeiemest gebeurd dit ook. Maar bij een natte grondsoort, hoe rijk aan organisch materiaal dan ook, kan niets gebeuren.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag