Compost ?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/05/2013 - 18:45
Hmm

Compost ?

Ik heb een composthoop waar ik het meeste uit de tuin opgooi. Ik zet het 1 x per 14 dagen om. Ik vermeng het afgemaaide gras met het dan donkere oudere materiaal. In het najaar heb ik wel 52 kruiwagens met bladeren van beuken en eiken. Ik breng dat naar de weg, wat andere mensen ook doen. De gemeente komt het dan gratis ophalen. Ik gooi ook wel bladeren op de hoop, maar niet zoveel.

Op Engelse tuinprogramma's composteren ze bladeren van bomen apart. (leaf mold) Wat ze ook doen is bladeren in een plastic zak doen en dit een jaar wegleggen. Het zou een goede grondverbeteraar zijn. Is deze manier aanbevelenswaardig of hoeft dat niet echt ?

di, 28/05/2013 - 02:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb dat ook geprobeerd in een paar plastic zakken. Het verteerde niet en
werd een grote klomp ook al probeerde ik het steeds om te woelen om het
luchtig te houden. Ik heb het dus het jaar daarna, beetje bij beetje, bij het
compost gedaan om er vanaf te komen.
In oude, afgevallen bladeren zit geen voeding meer, die heeft de boom er al
uitgehaald.

M.vr.gr.
Trudy

di, 28/05/2013 - 12:56
Hmm

@ Trudytraa

Bedankt voor je reactie.

Vreemd dat dit dan mis ging. Op die programma's zie je altijd dat het een bijna zwarte massa wordt. Ik zal het eens met 1 zak proberen.

Je zou ook denken dat er lucht bij moet kom

di, 28/05/2013 - 13:14
satomi

De Engelsen maken het blad nat als het in de zak is verzameld. De zak wordt dan dichtgemaakt en er worden gaten gemaakt voor luchttoevoer. De zak wordt daarna ergens buiten neergezet(uit het zicht meestal). Om de 6-8 weken checken ze of het blad nog vochtig genoeg is. Is dat niet het geval dan wordt de massa weer wat nat gemaakt. Met deze methode duurt het een half jaar tot een jaar en dan heb je je eigen bladcompost.

Je kunt natuurlijk in je eigen tuin een hoek(je) vrijmaken en daar zelf een soort van bladkorf maken; zorg in dat geval dat de bladeren niet uitdrogen. Heb je zelf niet genoeg blad dan zou je kunnen overwegen om zo'n bladkorf van de gemeente gedeeltelijk te legen. ;)

Wil je er zelf iets over lezen, google dan op Leaf mold in bags .

di, 28/05/2013 - 15:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Satomi: ik heb eerst uitgebreid gelezen wat de adviezen waren om het te
laten lukken. Zo heb ik het dan ook gedaan, en het werd toch een te compacte
massa, die niet wilde composteren.

di, 28/05/2013 - 16:50
satomi

Het werkt niet op dezelfde manier als in een composthoop. Zie: http//www.growveg.com/growblogpost.aspx?id=211

di, 28/05/2013 - 18:24
lousje

Een bladkorf (4 paaltjes en wat kippengaas) neemt net zo veel ruimte in beslag en is m.i. gemakkelijker om te storten dan dat je dat blad in meerdere zakken moet stoppen. Ikzelf stort het blad gewoon op hopen, het slinkt vanzelf en ik doe er verder niets aan, de natuur zorgt wel voor de vertering. Het volgende jaar stort ik er dan weer blad op en dat slinkt dan weer enz. enz., net zo lang tot ik er bv rododendrons in kan planten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag