Elaeagnus pungens 'Maculata'

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/09/2016 - 21:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Elaeagnus pungens 'Maculata'

Ik heb zo'n plant alleen met groen blad. wat is er aan de hand als de bladeren lichtbruine vlekken gaan vertonen?

ma, 19/09/2016 - 09:17
tuinprins

Waarschijnlijk zijn het bladvlekken. Een foto zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen.
Bladvlekken ontstaan bij de meeste planten als het blad lang nat blijft. Vaak treden ze op in de zomer* tijdens een regenrijke periode maar het kan ook komen door beregening. Vooral als je 's avonds beregent is de kans groot dat het blad de hele nacht nat blijft. Schimmels die bladvlekken veroorzaken gedijen het beste bij vochtige en relatief warme omstandigheden. Als je de tuin beregent of planten water geeft doe je dit het beste 's morgens vroeg zodat het blad snel kan opdrogen. De 'bladnatperiode' moet zo kort mogelijk zijn.
Spuiten met een schimmelwerend middel kan helpen bladvlekken tegen te gaan. Resultaat kan, afhankelijk van de gegeven omstandigheden, wisselend zijn. Indien mogelijk is het beter de oorzaak van de bladvlekken aan te pakken. Zet de plant op een open en zonnige standplaats en geef alleen water in de morgen. Als je de plant met de gieter water geeft doe dit dan aan de voet van de plant en houdt het blad zoveel mogelijk droog.
* De meeste schimmels die bladvlekken veroorzaken hebben een bepaalde temperatuur nodig om actief te kunnen zijn. We zien bladvlekken daarom hoofdzakelijk in de zomer en de vroege herfst optreden en weinig tot niet in de winter.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag