Geschikte klimplant balkon/ kiwiplant

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 04/07/2010 - 17:41
Snubs

Geschikte klimplant balkon/ kiwiplant

Hoi iedereen,

ik ben nieuw op dit forum en vroeg mij af of iemand mij wil helpen. Ik ben nog een beetje tuinier-leek en ik woon nu in een bovenwoning met een balkon. Ik ben al druk bezig geweest met het zaaien van bloemen in potten, maar ik heb nog 2 vraagjes:

1)Mijn balkon bestaat uit hele lelijke metalen platen (zie afbeelding) die ik graag wil laten begroeien. Kan iemand mij helpen met hoe ik dit het best aan kan pakken? Welke planten kan ik het best gebruiken? Kan ik de planten gewoon in van die plastic bloembakken doen en dan naar beneden laten groeien? Is het niet te warm voor de planten, omdat de platen zwart zijn?
Ik vind het erg belangrijk dat de plant goed bij te houden is, zodat mijn onderbuurman er geen last van heeft. Het liefst zou ik een plant met bloemen gebruiken of een verkleurende plant. Maar de plant mag niet teveel last hebben van bladverlies (vanwege de onderbuurman).

Geschikte klimplant balkon/ kiwiplant
zo, 04/07/2010 - 17:42
Snubs

2) Ik heb een kiwiplant (vrouwelijk; actinidiainfo-icon deliciosa) die ik naar mijn beste weten verzorg (al moet ie wel in een grotere bak geplaatst worden). Ik geef de plant elke avond voldoende water en volgens het kaartje moet de plant in de zon staan en daar staat ie ook. Toch drogen de bladeren uit. Weet iemand waar dit door komt en wat ik er tegen kan doen?

Ik zou het heel fijn vinden als iemand mij hiermee zou kunnen helpen. Daarnaast stel ik tips over waar ik goedkope stekjes/zaden/bloempotten etc. kan vinden in en rondom Groningen erg op prijs. (Ik ben maar een arme studente. :) )

Alvast heel erg bedankt,
Sanne

Geschikte klimplant balkon/ kiwiplant
zo, 04/07/2010 - 19:58
peterplant

Wat betreft de kiwi het volgende: de plant op de foto heeft last van zonnebrand. Te veel zon gehad de laatste dagen of verzet van een donkere plek of kas naar een te hete plek. Niets aan te doen, zorg dat de plant een iets minder hete plek krijgt en hou in gedachte dat het de laatste dagen erg heet is geweest. De plant groeit er wel doorheen.
Ik zie dat het Hayward is, inderdaad een vrouwtje. Heb erg dat als je vruchten wilt hebben er tijdens de bloei een mannetje (kiwi )in de buurt moet zijn (Atlas bijvoorbeeld). Maar dat kan nog wel een paar jaar duren.

Voor vraag 1 : moet het een groenblijvende plant zijn, of mogen in de herfst de blaadjes er wel afvallen.

zo, 04/07/2010 - 22:42
Snubs

Ah, heel erg bedankt! Arme kiwi. Ik dacht dat ie in de volle zon kon, want dat stond op het kaartje. Maar ik zal hem meteen verzetten.

Voor vraag 1: een plant die geen blad verliest, graag.

De ouders van mijn vriend waren vandaag op bezoek en zeiden dat ik misschien beter hangplanten in de bloembakken kan doen. Is dat een beter idee?

di, 06/07/2010 - 01:02
peterplant

Voor een groenblijvende klimplant zonder teveel afval zit je al gauw vast aan de Hederainfo-icon (klimop). Er zijn nog meer groenblijvende klimplanten, maar die zijn niet winterhard genoeg of bloeien en geven dus veel afval.
Op dit balkon zijn een paar leuke potten met éénjarigen misschien inderdaad leuker, maar je moet wel de uitgebloeide bloemen eruit plukken voor ze naar de buurman vallen.

De vraag is natuurlijk ook wat je wil bereiken met de planten. Metaal uit het zicht? Inkijk kwijt? kleur op het balkon? of gewoon iets groens?

Denk er even over na en laat het me maar weten.

vr, 09/07/2010 - 00:06
Snubs

Ik denk dat ik de platen wil laten begroeien om inderdaad het metaal uit het zicht te hebben en daarnaast vind ik het wel mooi om een combinatie van groen en kleur te hebben. Maar daarvoor zou ik natuurlijk ook in de bakken en een groene klimmer kunnen planten en bloemen.
De inkijk maakt me niet zo heel veel uit, dat blijf je toch altijd een beetje houden op een balkon.

Ik zou het prima vinden om uitgebloeide bloemen te plukken, dat is geen probleem. Hederainfo-icon vind ik zelf niet zo mooi. Bijkomende eis is wel dat de plant goed tegen zon moet kunnen, want zoals je misschien al aan de kiwi gezien had: de zon staat op het heetst van de dag pal op ons balkon.

Met de kiwi gaat het nu hij iets beschutter staat al wat beter, volgens mij. :) Heel erg bedankt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag