Hanepoot en ander onkruid in nieuw gazon

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/08/2015 - 10:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hanepoot en ander onkruid in nieuw gazon

Beste,
Ons gazon is een aantal maanden geleden geheel nieuw aangelegd en ingezaaid door een hovenier. De oude graslaag is geheel verwijderd, nieuwe grond aangevoerd en opnieuw ingezaaid (ca. 1000 m2). Het grootste deel was al snel bezaaid met diverse onkruiden waaronder hanepoot (Echinochloa crus-galli). Er is ons verteld dat dit na een aantal keer maaien vanzelf zou verdwijnen. Nu heb ik inmiddels ca. 10x gemaaid maar die hanepoot gaat er niet vanzelf uit en zijn nu ook zaden aan het vormen. Ook zijn ze horizontaal gaan groeien waardoor ze niet goed kort gehouden kunnen worden. Ik maai met een mulchmaaier en laat het maaisel dus liggen.
Ik ben begonnen met het uitsteken van de hanepoot maar dat is echt een onbegonnen werk en laat veel kuilen achter als je alle wortels meetrekt. Sommige plekken bestaat meer uit hanepoot en ander onkruid dan gewoon gras.
Ik heb gelezen dat er na een strenge winter wel veel onkruid vanzelf gaat verdwijnen, maar toch ben ik benieuwd wat de beste aanpak is om in ieder geval die hanepoot uit het gazon te krijgen. Verder maakt hier en daar een plantje of bloemetje ons helemaal niet uit. Onkruidvrij hoeft dus niet.
Moet er nu actie ondernomen worden voor de zaden zich verder verspreiden of is het gewoon geduldig afwachten tot volgend voorjaar?
Ik was van plan om het eenmaal kort te maaien zonder mulchen, en dan harken zodat de zaadjes zich minder goed kunnen verspreiden. Een andere optie is om ieder plantje afzonderlijk met roundup te behandelen. Zou dat misschien werken?

do, 06/08/2015 - 16:11
GreenConnection

In het graszaad zullen de hanenpoten niet gezeten hebben. Mogelijk was de grond die opgebracht is, vergeven van dit onkruid. Ik zou de 'hovenier' daarover maar eens vragen stellen.

do, 06/08/2015 - 19:37
fuchsia

Het normale zaadonkruid zal wel weggaan door het maaien, anders is een bespuiting ook nog mogelijk, WEES HIER ECHTER VOORZICHTIG MEE, hanepoot is ook een grassoort, die in korte tijd heel snel op kan komen en groeien. Gras in gras spuiten is echter zeer moeilijk en zou deskundig gedaan moeten worden. Heeft u geen hanepoten in de overige tuin. Mogelijk komen de zaden van alders aangewaaid. Toch maar uw hovenier inschakelen.

vr, 07/08/2015 - 15:03
daucus

Zorg ervoor dat het gras niet kan bloeien, want de hanepoot is eenjarig en zal dus verdwijnen. Dat betekent ook voor ander onkruid. Na een aantal keren maaien zal de grasmat dichtgroeien en krijgt onkruid geen kans. Kale plekken kun je bijzaaien.

zo, 09/08/2015 - 14:19
GreenConnection

-@arnout1984 : mee eens?

zo, 09/08/2015 - 17:49
Gils84

Bedankt, zal de hovenier hiervan op de hoogte stellen, maar dat zal waarschijnlijk een welles/nietes verhaal gaan zijn dat dat niet voorkomen had kunnen worden. Hopen op een strenge winter maar! Ik laat het maaisel op het gras liggen, is dat nu juist wel of niet goed? Heb er verschillende meningen over gehoord. Mvg.

zo, 09/08/2015 - 17:58
GreenConnection

Als er zaad van de hanenpoten in het maaisel zit is het niet verstandig het maaisel te laten liggen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag