Hedera in boom verwijderen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/01/2008 - 23:56
Gerdad

Hedera in boom verwijderen

Is het voor de boom noodzakelijk hederainfo-icon te verwijderen en hoe doe je dat.
Wij hebben een boerderij gekocht met veel bomen. In enkele mooie grote eiken zit tot in de nok Hedera, gaat dit niet ten koste van de gezondheid van de boom?

zo, 06/01/2008 - 00:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een eik kan wel wat hebben, maar als je het een minder fraai gezicht vindt, zaag je de takken van de Hederainfo-icon rondom de stammen door. De klimopranken zullen dan vanzelf afsterven en na een paar jaar zie je er niets mee van.

zo, 06/01/2008 - 12:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als er echter nog wat wortels aanwezig zijn, zal de hederainfo-icon gewoon weer uitlopen. Dan is het een kwestie van plukken en zo goed als mogelijk uitgraven. Uitputten dus. Hedera in in een boom kan een zwakke boom doen sterven. Takken zullen top zwaar worden en kunnen afbreken. Hedera snoeien tot een bepaalde hoogte net onder de takken is ook een oplossing.

Plantadvies

zo, 06/01/2008 - 12:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is echter niet nodig de klimop te verwijderen. Het levert veel nestgelegenheid en wintervoedsel op voor de vogels en het is één der laatst bloeiende planten waarop de bijen vliegen. Een boom moet de dood wel nabij zij om zo verzwakt te zijn dat hij last heeft van de klimop. Een dode Iep net buiten mijn erf heeft nog vele jaren volop met klimop gestaan. Op een gegeven ogenblik braken er wel wat takken af maar die bleven gewoon aan de klimop hangen. Pas bij een najaarsstorm een jaar geleden is de boom omgevallen. Zelfs toen niet eens in één keer: de Klimop hield met zijn wortels het vallen tegen.
Al mijn grote eiken zitten eveneens vol klimop. Als je oplet zal je zien dat de klimop zich beperkt tot het binnendeel van de kruin: daar heeft de eik er ook het minste last van. Het plotseling verwijderen van grote hoeveelheden klimop uit een boom kan ook nadelen hebben. Een beuk kan tenonder gaan aan zonnebrand en ook een middelgrote eik bij mij die door een spontaan afgestorven klimop plotseling kaal werd heeft het een paar jaar slecht gedaan (maar is weer hersteld. Inmiddels zit er ook weer een nieuwe klimop in.

ma, 07/01/2008 - 23:56
ann

Ik heb met opzet klimop bij mijn spar geplant, ziet er heel mooi uit en ik hoop dat de dieren er ook op af komen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag