Hulst (schimmel oid?)

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/04/2004 - 18:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hulst (schimmel oid?)

Vorig jaar was mijn hulst "kleverig" en nu valt het op dat er eigenlijk op alle blaadjes een zwarte laag zit. Nu er al nieuwe blaadjes aan de boom komen is het een raar gezicht.
Het is eigenlijk net alsof iemand er zwarte prut op heeft gegooid,...... zou het een soort schimmel zijn?

Heel graag een reactie/hulp!

do, 01/04/2004 - 20:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Het is inderdaad een schimmel: roetdauw. Er zaten vorig jaar waarschijnlijk bladluizen of een verwant insect op je plant en deze scheiden honingdauw af. Ze scheiden die af omdat plantensap veel suikers bevat en weinig eiwitten. Ze moeten dus veel zuigen om hun vereiste eiwitten binnen te krijgen. En de suikers die ze daardoor teveel opnemen scheiden ze gewoon weer uit. Die suikerige oplossing wordt normaal door mieren afgetapt. Die suikerige oplossing drupt in jouw geval op de onderliggende bladeren en op dat suikerlaagje komt dat een zwarte schimmel te groeien.
Dus om te verhinderen dat de nieuwgroei dat ook krijgt moet je verhinderen dat er van die suiker op je bladeren komt door de bladluizen te bestrijden. Het zou ook kunnen dat niet je hulst zelf bladluizen had, maar een hogere boom in de omgeving.
De roetdauw is op zich niet schadelijk voor de plant - hij voedt zich op die suiker - maar hij verhindert wel een efficiënte fotosynthese en gasuitwisseling in de aangetaste bladeren.
Pieter

ma, 05/04/2004 - 20:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pieter, wil je contact a.u.b. met mij opnemen op 123zzzattexel [dot] com dan kan ik je wat vragen over de bestrijding van de luizen.
Groeten, Ee.

Onderwerp gesloten