Klimroos met ster-roest

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/06/2004 - 15:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klimroos met ster-roest

Mijn klimroos New Dawn heeft ieder jaar flink last van sterroest (sterroet). Het tast uiteindelijk zelfs de knoppen aan. Ik wil liever niet wekelijks spuiten met anti-schimmel middelen.

Wie weet een huis-tuin-en-keuken oplossing?

di, 22/06/2004 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Da's lastig, sterroetdauw is erg hardnekkig. In ieder geval alle aangetaste bladeren meteen uit de tuin verwijderen. Het schimmel is n.l. erg besmettelijk. Ook in het najaar afgevallen blad weghalen, het schimmel overleeft de winter en infecteerd in het voorjaar opnieuw je roos. Sommige rozen zijn er gevoeliger voor dan andere. De New Dawn is helaas gevoelig. Een echt huismiddeltje is er niet. Zorg dat de roos wat open is zodat de wind na regen de roos kan drogen, op de goeie plek staat en voldoende bemest is Soms help preventief spuiten met vital. En verder de bekende middeltjes, maar zoals je al schrijft anti-schimmelmiddelen zijn niet onschadelijk. Een truckje is er een klimop door te late groeien dan valt het niet zo op.

di, 22/06/2004 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

met klimop ertussen heeft de roos minder ruimte en blijft de ziekte uitbreiden tot er geen roos meer over is ,goed advies.

wo, 23/06/2004 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eind febr. begin maart ,bespuit ik de grond rond de rozen met een schimmelwerend middel.De schimmel zit in de grond en komt met de sapstroom mee naar boven.Half maart krijgen ze een handje gedroogde koeienmest.Begin mei rozenmest en als ze eenmaal bloeien nog een keer.Na de eerste bloei geef ik ze weer wat.Succes verzekerd, ik zie hier en daar wel eens een plekje roet maar dat is niet zo erg.Mijn New Dawns zijn geweldig , het is een streke roos dus bij u moet het ook vast lukken .groeten Helene

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag