Lamium maculatum 'Roseum'

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 14/05/2016 - 20:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lamium maculatum 'Roseum'

In mei 2014 heb ik 7 stuks Lamiuminfo-icon maculatum Roseum geplant in een grote bak (1,50 x 1,50, 0,50 m diep) samen met struik en andere planten op nieuwe aarde. In de winter 2014-2015 bleven alle planten in leven. Maar deze afgelopen winter zijn alle Lamium dood gegaan. Er bleven alleen droge bleke taken achter. Weet iemand wat er gebeurd is? Het is toch een vaste plant!
Alle tips welkom.
Met vriendelijke groet,
Maryse Miot

zo, 15/05/2016 - 08:37
tuinprins

Vreemd want Lamiuminfo-icon is in 't algemeen een zeer gemakkelijke plant die het op de meeste plaatsen goed doet.
Dit betekent dat we moeten gaan speculeren ... De plant kan te nat gestaan hebben. Kan het water goed weg in die bak? Larven van de taxuskever kunnen aan de wortels hebben gezeten maar het is onwaarschijnlijk dat alle 7 stuks dan doodgaan. Een schimmelziekte? Bij mijn weten is Lamium alleen gevoelig voor meeldauw en dat is zelden dodelijk. Droogte? Afgelopen jaar was het tot begin augustus extreem droog. Heb je de planten in die periode goed water gegeven? Welke andere planten stonden er in die bak? Struiken slurpen bij temperaturen van 25 graden of meer iedere dag heel wat water en zonder extra water kan de beplanting in de directe omgeving het loodje leggen (i.h.b. in een bak waar er minder/ weinig capillaire werking is met de 'echte' bodem).
Gegroet, de tuinprins

zo, 15/05/2016 - 13:16
marco.m

Beste tuinprins,
Hartelijk dank voor jouw uitgebreide reactie. Hierbij wat aanvullende informatie. De bak heeft een heel goede afwateringssysteem. Overtollige water kan al 25 jaar goed weg. De andere planten zijn 1 Corylusinfo-icon Maxima Purpurea (2,5m hoog), 5 Anemoneinfo-icon Hybride Margarete, 7 Pulmonariainfo-icon Augustifolia en 5 Brunera Macrophylla. die zijn er nog allemaal. Ik had ook een Heucherainfo-icon Caramel er in gezet maar die is ook verdwenen. Vorige jaar is de bak goed en regelmatig besproeid, helemaal met warme weer.
Met vriendelijke groet, Maryse Miot

zo, 15/05/2016 - 18:31
tuinprins

Dank voor de extra informatie. Het blijft voor mij een raadsel waarom die Lamiuminfo-icon planten zijn dood gegaan.
Aangezien ook de Heucherainfo-icon planten het loodje hebben gelegd is het misschien toch raadzaam eens te kijken of je larven van de taxuskever tegenkomt op de plek waar die Lamiums en Heuchera's hebben gestaan. Google op 'larven taxuskever' en je komt talloze afbeeldingen tegen van deze creaturen. Houd de komende tijd in de gaten of je vraatschade ziet van de taxuskever. De bladvraat van de taxuskever is heel typisch n.l. 'hoekige happen' (met Google vind je hier honderden afbeeldingen van).
Gegroet, de tuinprins

zo, 15/05/2016 - 19:40
marco.m

Dank voor de tip. Ik ken de snuitkever en zijn larven. Hebben wij hier regelmatig last van. Ik ga op onderzoek uit. Met vriendelijke groet, Maryse

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag