Ilex aquifolium 'J.C. van Tol'

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 14/05/2016 - 19:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol'

Betreft een lei-hulst JC van Tol. Najaar 2015 geplant. In maart gesnoeid dwz de topjes van de uitlopers. Op dit moment vorming van bloemetjes. Wat mij zorgen baart is dat er behoorlijk bladval plaats vindt. Ook vertoont het blad veel rimpels. De boom is 12 jaar oud en ruim 3 meter hoog. Moet ik mij zorgen maken of een boom blijft leven of niet. En wat kan ik doen om de boom te helpen . BVD voor uw reactie.

za, 14/05/2016 - 20:43
GreenConnection

Al voldoende water gegeven? In het najaar geplant, is niet te verwachten dat het doorwortelen al voldoende is geweest, om zelfstandig zonder water te kunnen.

zo, 15/05/2016 - 08:50
tuinprins

Hoe groot was de kluit van die hulst? Een 12 jaar oude hulst heeft al een flinke kluit. Als de kweker de plant geleverd heeft met een te kleine kluit dan is het goed verklaarbaar dat de plant het nu moeilijk heeft. Extra water geven is aan te raden maar de plant evenwel niet verzuipen.
Lichte bladval hoeft bij hulst niet verontrustend te zijn want hulst heeft zijn jaarlijkse ruiperiode rond mei. Ook groenblijvende planten verliezen/vervangen ieder jaar een klein deel van hun blad. Is er massale bladval dan is het wel iets om je zorgen te maken want dat wijst erop dat de plant echte problemen heeft. Het enige wat je nu kunt doen is zorgen dat de plant voldoende water krijgt.
Gegroet, de tuinprins

zo, 15/05/2016 - 21:25
WiPe

Controleer de plantdiepte ook eens. De bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten. Bij kluitplanten moet de kluitlap bij het aanplanten los gemaakt worden zodat eventuele aarde die bovenop de kluit zit, verwijderd kan worden. Bij bomen uit pot zit de kluit vaak iets te diep in de pot waardoor die te diep staat als je die plant met de bovenkant van de pot gelijk met het maaiveld.
Hulsten verdragen ook geen natte standplaats, ook niet wanneer die alleen in de winter nat is.

vr, 20/05/2016 - 22:37
GreenConnection

-atc [dot] hillen : mee eens?

Onderwerp gesloten