Laurier met vlekken en bubbels in het blad

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/04/2009 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laurier met vlekken en bubbels in het blad

De achterkant van onze tuin eindigt met een laurierheg van jaren oud. Ik heb gezien dat er op (onregelmatige) afstand jonge takken inzitten met raar blad. Er zitten bobbels in, het blad groeit verkreukeld en op de onderkant zitten bruine vlekken. Het zit in scheuten die helemaal boven in de heg zitten, maar ook in scheuren in het midden. Geen logica in te ontdekken.
Angezien we hier pas vanaf december wonen weet ik natuurlijk niet wat er voorheen met de heg gebeurt is. Er groeit (dode) heggerank in, misschien hebben ze geprobeert deze te bespuiten? Of herkent iemand dit als een aandoening/ziekte/beestjes?
Ik heb inmiddels de meeste van de aangedane takken eruit genoeid en hoop dat daarmee de kous af is. Toch hoop ik dat iemand het herkent.

M.vr.gr.
Trudy

ma, 06/04/2009 - 22:53
RdB

Komt vanzelf goed, laurierkers is niet dood te krijgen. De oorzaak is lastig te achterhalen. Zoutschade? Zonnebrand na het verwijderen heggerank?

Heggerank bespuiten in de herfst is zinloos, deze sterft bovengronds toch af, dus ik denk niet dat dit de oorzaak is geweest.

Maar dus vooral: geen zorgen maken.

Ruud

di, 07/04/2009 - 20:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ruud, dank je wel voor je reactie. Ik maakte me niet echt zorgen hoor, ik weet dat Laurier erg sterk is. Ik vroeg me enkel af of iemand het misschien herkende als zijnde een bekende Laurier-ziekte.
Misschien komt het ook wel helemaal niet meer terug nu ik de takken eruit geknipt heb :-)

di, 07/04/2009 - 21:38
tuinprins

Ik denk dat we hier met de hagelschotziete van doen hebben. Op de site van de Tuinen van Appeltern staat hierover het volgende verhaal:

Hagelschot is geen ziekte of virus, maar een nogal onschuldige schimmelinfectie. Meestal wordt het blad wel aangetast, het zal zich dat jaar ook niet herstellen, maar dat betekent niet dat de plant volgend jaar niet gewoon gezond kan uitlopen. Hagelschotwordt vaak verward met insectenvraat maar is een schimmelinfectie, waar verschillende schimmels verantwoordelijk kunnen zijn (zoals Stigmina carpophila, Pseudomonas syringae of Clasteropsporium carpophilum). Vooral laurierkers (Prunusinfo-icon laurocerasus), (sier)kers, pruim, kwets, perzik en abrikoos zijn er gevoelig voor. Op het blad verschijnen eerst blaren. Als de blaren loslaten ontstaan gaatjes in het blad. Vaak hebben de gaatjes een onregelmatige vorm, en een bruine rand. Net alsof er enkele dagen eerder een schot hagel op is afgevuurd. De bruinverkleuring breidt zich uit en uiteindelijk valt het blad af. Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan). Ook Finesse Vloeibaar (werkzame stof chloorthalonil) zou tegen de hagelschotziekte werken, en vormt eventueel een alternatief wanneer zwavelhoudende middelen niet voldoende effect geven. Aan het spuitvocht kan wat bitterzout toegevoegd worden om het blad af te harden. Ook het in het vroege voorjaar inkorten van de jonge toppen zou preventief werken (mits het snoeigereedschap ontsmet wordt). Snoeiafval moet dan natuurlijk afgevoerd worden. De verschijnselen van hagelschot kunnen ook helemaal geen hagelschot zijn, maar een andere oorzaak hebben, zoals een te natte standplaats, te zure grond of magnesium- of stikstofgebrek. In dat geval haalt de bestrijding niets uit, en zijn de planten meer gebaat bij drainage, bekalking of bemesting.

Bron: de site van de Tuinen van Appeltern.

Het optreden van hagelschotziekte wijst er vaak op dat de planten het niet naar hun zin hebben. Dit kan variëren van een te droge standplaats tot onvoldoende voeding.

Gegroet, de tuinprins

di, 07/04/2009 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste tuinprins
er zitten helemaal geen gaatjes in het blad, dus het lijkt me onwaarschijnlijk dat het dit is. Wel bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Trudy

wo, 08/04/2009 - 09:20
tuinprins

Het aangetaste planten weefsel (= de bruine vlekken) valt op een gegeven moment uit. Zo ontstaan dus de gaatjes in het blad. Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. De laurierkers heeft stug blad dus dat kan even duren. Ook het verkreukelde blad bij de jonge groei is typisch een verschijnsel van de hagelschotziekte.

Zoek met Google Afbeeldingen op de term 'hagelschotziekte' en je ziet hoe deze aantasting eruit ziet.

Gegroet, de tuinprins

wo, 08/04/2009 - 13:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste tuinprins

Ik heb via Google de plaatjes bekeken, maar het lijkt absoluut niet op wat er in onze Laurier zit.
Nu weet ik in ieder geval zeker dat het dit niet is, bedankt :-)

Gr. Trudy

Onderwerp gesloten