help, houtkever in bonsai ficus ginseng

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/04/2009 - 23:02
karamel

help, houtkever in bonsai ficus ginseng

Help, onlangs merkte ik kleine gaatjes op in de stam van mijn bonsai ficusinfo-icon ginseng.
De plant doet het sowieso niet goed aangezien hij al een tijdje zijn blaadjes verliest (worden eerst geel en dan gespikkeld donkergroen), ook de takjes lijken dood te gaan.
Ik heb hem nu eens uit de pot gehaald en gemerkt dat er heel veel wortelrot was. Er was nog een klein beetje goeie wortel. Heb hem verpot, in speciale bonsaigrond gezet en een bestrijdingsmiddel gehaald bij aveve. Daar hebben ze me iets meegegeven tegen witvlieg enzo. product dat in de sapstroom komt. Na al die acties blijf ik houtmeel ontdekken dus de houtlarve (of kever?) is nog steeds actief!
Zou mijn boompje nog te redden vallen of is het tamelijk hopeloos? Ik zou niet willen dat de houtkever onze houten tafel aantast! anderzijds vind ik het zonde van het boompje dat ik gekregen heb!

ma, 06/04/2009 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

1. Ficusinfo-icon 'Ginseng' is geen bonsai, maar een gewone kamerplant , weliswaar in bonsai-achtige vorm. Speciale bonsaigrond is dan ook niet nodig, maar ook niet schadelijk.
2. Een middel tegen witte vlieg zal niet helpen tegen houtkevers. Ook al is het een systemisch middel dat werkt via de sapstroom, dan moet dat middel wel eerst door de wortel opgenomen worden. Je constateerde veel wortelrot, dus er is geen tot nauwelijks wateropname en opname van het middel.

di, 07/04/2009 - 11:36
birdwatcher

de houtworm zit vermoedelijk alleen in het dode hout van de stengel
een systemisch middel zal dan niet helpen omdat hier geen sapstroom is.
daar waar die kleine gaatjes zitten is de bast vasr en zeker ook dood.
ik zou proberen vanuit dit gedeelte alle aangetaste delen weg te snijden.
gr Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag