Lidcactus stekken??

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/10/2006 - 17:47
miemiemie

Lidcactus stekken??

Hallo iedereen. ik heb sinds kort een lidcactus die het fantastisch doet, zo goed zelfs dat hij aan de plekken waar 1 lidje contact maakt met het volgende lidje worteltjes begint te maken. Nu lijkt me dat je zo'n lid moet kunnen stekken? of zie ik dat verkeerd? Mijn zus wil graag een stekje van mijn plant en het lijkt me erg leuk om zelf een stekje op te troetelen tot grote plant :)
Weet iemand de beste manier?
groetjes, M

wo, 11/10/2006 - 22:46
jvds

Hoi,

Allereerst wil ik zeggen dat je deze vraag beter kan stellen in het cactusform, daar zitten de specialisten.
Verder zijn volgens mij die worteltjes zgn. lucht of hecht wortels en je kan, en dat hangt een beetje van de soort cactus af deze inderdaad gewoon stekken. Een of enkele loten afbreken en in de grond plaatsen, evt met stekpoeder. Zeker in het begin niet te droog houden.

Succes,

Jurgen

wo, 11/10/2006 - 22:52
MiB

Correctie op voorgaand bericht.

Ik heb meerdere keren gelezen op het cactusforum dat ze de planten eerst goed laten drogen alvorens ze op te potten en water te geven.

Maar zoals gezegd de experts zitten op het cactusforum. Ik lees het daar alleen als belangstellende.

Gr. Miranda

wo, 11/10/2006 - 22:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een zakje cactusgrond kopen dit is hiervoor geschikt, succes.

wo, 11/10/2006 - 22:55
groenfan

Hallo,
een lidcactus is inderdaad gemakkelijk te stekken.Als je blaadjes afbreekt van de plant is het belangrijk dat het volledige blad verwijderd wordt, een gescheurd blad rot gemakkellijk.

wo, 11/10/2006 - 23:48
anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, een lidcactus is zeer gemakkelijk te stekken. IK heb al verschillende prachtige planten. Je steekt een takje bestaande uit enkele blaadjes in potgrond vermengd met witte zand. En na een tijdje zie je hem zonder veel problemen groeien. Ik heb een plant van ongeveer 1m hoog en 1,50m breed en daarbuiten nog verschillen andere mooie grote exemplaren. Op elk laatste blaadje vormt zich nu al een bloemknopje. Als de plant op ongeveer 10° gehouden wordt tijdens de winter dan bloeit hij wel 2 maanden zonder problemen.

do, 12/10/2006 - 00:28
anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad kan je een lidcactus heel gemakkelijk stekken. Er bestaan verschillende soorten met ook verschillend gevormde bloemen. Ze bloeien ook niet allemaal op dezelfde tijd, dat is afhankelijk van de soort. Wel hebben ze allemaal één ding gemeen: niet te veel water geven.

Tine.

do, 12/10/2006 - 16:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou, het is weer fraai hoor! Houd nou niemand van jullie rekening met de tijd van het jaar?
Wat jullie schrijven is waar, maar doe het dan in de zomer.

vr, 13/10/2006 - 11:11
miemiemie

Allemaal bedankt voor jullie reacties! Nu komt het vast goed met mn plantje, ik hou jullie op de hoogte!
Groetjes M

ps Teer1022, bedankt voor je tip ;) ik zou waarschijnlijk in mijn enthousiasme meteen gaan stekken

do, 12/04/2007 - 14:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als eerste moet je zorgen dat de lidjes schoon zijn zodat overtollig blad niet kan gaan rotten,daarna laat je ze ongeveer een week drogen en kun je ze gaat oppotten.Natuurlijk in het voorjaar vanwege het licht.
Doe dit het liefst in speciale cactuszand,daar zit niet zo veel humus in als in gewone potgrond namelijk.En hoe minder deze plant verwend wordt des te beter doet hij het!
In het begin kun je de grond het beste vochtig houden,nooit nat want dan gaan de stekjes rotten.
Je zult zien dat ze weldra goed gaan groeien.
Voor de verzorging van de volwassen plant kun je het beste aanhouden eens in de twee weken voldoende water geven en eens in de vier weken cactusvoeding,geen gewone voeding want een cactus heeft behoefte aan andere mineralen dan gewone tuinplanten.Niet iedere week voeding geven want dan verzout de potkluit,heb je het idee dat je een teveel aan voeding hebt gegeven geef dan een paar keer gewoon water,dan spoel je als het ware de voeding uit de kluit.
Mijn lidcactussen bloeien drie keer per jaar namelijk in het voorjaar ,het najaar en in de winter.
Hiervoor moet je de plant op een koele plaats zetten en geen water meer geven.Hiermee boots je het natuurlijke klimaat van deze planten na, dat geld ook voor het water geven!
Deze planten komen uit een streek waar het eens in de zoveel tijd veel regent .
Voor een optimale plant kun je het beste voeding geven als hij uitgebloeid is,want dat kost een plant veel kracht.
Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt over deze plant,wil je nog meer hierover weten kun je het beste naar cactusforum gaan.

Groetjes Monique

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag