Naam plant

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/07/2005 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naam plant

Weet iemand een andere naam voor mijn "Justitia"?

zo, 10/07/2005 - 00:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heet tegenwoordig Jacobinia. Een veteraan onder de kamerplanten is de opvallend bloeiende Jacobinia. Van tijd tot tijd raakt ze een beetje in de vergetelheid, maar ze duikt toch steeds weer op in het kamerplantenassortiment.
De plantensoort Jacobinia (vroeger Justitia genaamd) behoort tot de familie van de acantusachtigen (Acanthaceaeinfo-icon). Van de vijftig soorten die deze familie telt, is Jacobinia carnea als kamerplant het meest geschikt. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië. De plant kan snel opgroeien tot een vrij hoge struik van wel anderhalve meter! In de winter is bladval nauwelijks te vermijden, zelfs wanneer men de plant op de optimale temperatuur van ca. 10°C houdt, hem af en toe nevelt en vermijdt dat er water op de schotel blijft staan. In het voorjaar kunnen de kaal geworden scheuten flink teruggesnoeid worden. De plant groeit dan snel weer op tot een dicht bebladerd struikje, dat van het late voorjaar tot in de herfst roze of oranje bloemen draagt. De afgesneden twijgtoppen vormen in een glas water heel gemakkelijk wortels en kunnen dan in een humeuze, goed doorlatende potgrond opgepot worden. Tijdens de groei- en de bloeitijd moet je rijkelijk water op kamertemperatuur geven, waaraan je eenmaal per week plantenvoeding toevoegt. In deze periode is het ook erg goed voor de plant, wanneer je af en toe nevelt met onthard water.
TIP: uitgebloeide bloemtakken niet afbreken of wegsnijden, omdat je dan de dicht daaronder zich ontwikkelende nieuwe bloeiwijze zou kunnen weg halen.

Bron: https://tinyurl.com/y3n7qahr

zo, 10/07/2005 - 07:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk dank voor Uw uitgebreide informatie. Kan nu en zal haar nu nog beter verzorgen.
Mijn ene Justitia of Jacobinia overwintert in een koud kasje, behoudt dan wel het blad. Bloeit in de periode 15 Mei tot 1 Juli met oranje bloempjes. Is ongeveer 50 cm hoog en 40 cm diameter. Weet U nog een nadere naam?
Mijn 2e Justitia heb ik (op proef) afgelopen winter buiten laten staan. Is geheel bevroren. Leek geheel dood. Afgeknipt tot aan de gond. Begint weer wat uit te lopen? Groeit nog niet echt. Kan dat wel weer wat worden?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag