Plataan verliest bladeren in juni

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/06/2015 - 21:05
Fantjes

Plataan verliest bladeren in juni

Beste,
Sinds jaren verliezen mijn platanen hun bladeren al vanaf juni, het is precies herfst... Het begint met wol op de bladeren bovenaan en onderaan. Dan beginnen de bladeren te krullen en nadien verdrogen ze en vallen ze af. Ik begin van zodra ik de wol zie te spuiten tegen wolluis, maar spijtig genoeg werkt dit niet. Is er iemand die mij kan verder helpen met dit probleem of hetzelfde probleem had en een oplossing gevonden heeft?
Alvast bedankt !!!

vr, 05/06/2015 - 00:28
RdB

Kun je een foto van het probleem plaatsen?
Ruud

vr, 05/06/2015 - 00:35
WiPe

Op het eerste zicht zou ik zeggen Gnomonia. dat komt meestal voor in natte jaren of bij bomen die vrij vochtig staan, waarbij het blad onvoldoende kan opdrogen. In principe heb je dan een maand later nieuw blad. klopt dat? Of staan de bomen vanaf juni echt kaal?

vr, 05/06/2015 - 13:12
Mosmanneke

De buurvrouw heeft dit ook bij haar Plataan, maar de boom herstelt zich en vormt inderdaad zoals Wipe zegt nieuw blad.

za, 06/06/2015 - 08:11
daucus

Alle platanen in Nederland hebben last van een schimmel. In de voorzomer valt verdord en groen blad van de boom. Later in de zomer herstelt de boom. Vorig jaar viel het erg mee. Waarschijnlijk wegens het mooie weer. Nu is het bar en boos, kou zal wel invloed hebben denk ik.

ma, 08/06/2015 - 19:28
Henk Mosis

Ik woon in een straat met aan de overkant platanen en hoewel ik erg blij ben met deze groene overburen , is het dit jaar wel heel erg. Net geveegd, resultaat 4 emmers blad alleen van mijn eigen oprit (van normale afmeting) en de stoep voor ons huis (breedte 10 meter). Vorige jaren viel er ook al vroeg in het jaar blad van de platanen, ook de bruine zaadbollen vallen al eerder in het jaar, maar dit jaar slaat alles. Blad ruimen gaat een half jaar door, vrees ik, van mei tot november! Dan gaan we weer zitten verlangen naar het frisse nieuwe blad. De gemeente had de bladkorven beter kunnen laten staan. We troosten ons met de gedachte dat we een mooi uitzicht hebben en dat het vegen goed is voor de conditie, zoveel mensen wonen in een straat zonder groen. Annie uit Valkenburg

vr, 12/06/2015 - 22:15
lutanna

Hallo iedereen,
Ik ben opgelucht te lezen dat er blijkbaar nog mensen zijn die een plataan (of platanen) staan hebben die zijn blad verliest. Wel, opgelucht, 😕, niet echt natuurlijk. Zo'n prachtige boom! Ik heb onze plataan zo'n 16 jaar geleden geplant. Dit jaar is het de eerste keer dat onze plataan zoveel bladeren verliest in juni. Nog nooit gezien! Ik was echt bezorgd aangezien ik geen aanleiding kon vinden. Nu lees ik hier dat jullie hier ervaring mee hebben. Is hier echt niks aan te doen? Alle tips zijn bijzonder welkom. Albast bedankt. Lut Belgie

di, 23/06/2015 - 12:16
Fantjes

Hallo,
Ondertussen hier en daar wat raad ontvangen en ik heb het volgende gedaan:
- Blijkbaar hebben de bomen te weinig water en heb ik rond de stam een klein putje gegraven en hier giet ik regelmatig een emmer water in. Het is ondertussen al veel beter gesteld met de bladeren.
Hopelijk is deze tip voor anderen ook een oplossing!
mvg, Stefan.

di, 23/06/2015 - 13:18
birdwatcher

Kun je in ieder geval stoppen met dat zinloze gif spuiten , er zijn al zo weinig bijen en vlinders , gif spuiten tegen wolluis terwijl de bomen last hebben van een schimmeltje waar je zelf meer last van hebt dan de boom zelf , hoe kom je er op

di, 23/06/2015 - 13:32
WiPe

De gevolgen van deze aantasting zijn minimaal. als ik er stadsbomenvademecum deel 3C ziekten en aantastingen bij haal staat daar letterlijk:
De schade is bij eenmalige aantasting gering omdat de bomen zich gedurende de zomer weer herstellen. Herhaalde aantastingen kunnen bijdragen aan de verzwakking van de boom maar zijn tot nu toe zelden funest gebleken. Bij jonge bomen kan schade aan de vorm van de kroon optreden door afsterving van de gesteltakken.
Je moet (en kan) dus niks anders doen dan het blad opkuisen. Water geven is natuurlijk niet slecht (als de boom tenminste niet op een te natte standplaats staat), maar maakt echt geen verschil. Als de boom echt achteruit zou gaan door deze aantasting, dan mag je er van uit gaan dat er nog een andere reden is waardoor de boom verzwakt is.

Onderwerp gesloten