Prunus serrulata 'Kanzan'

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 20/05/2015 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Prunus serrulata 'Kanzan'

Als u geen zin heeft om het hele verhaal te lezen, kunt u door scrollen naar de vet gedrukte vraag.
Heel wat jaar geleden heeft de opa van mijn vriend een (waarschijnlijk) Prunusinfo-icon Sereolata 'Kanzan' geplant. Deze boom bestaat nog steeds en heeft in de loop der tijd de status ‘monumentale boom’ gekregen. Helaas is de opa van mijn vriend overleden en zit er een ziekte in de boom. Om deze boom nog enigzins te ‘redden’ en de herinnering aan zijn opa te bewaren, zijn we van plan om deze boom te klonen middels het afsnijden van een tak. Niet alleen mijn vriend, maar ook zijn oma, tantes, ooms, nichten en neven hebben belang bij een scheut van deze boom.
Na een beetje onderzoek doen kwam ik erachter dat het cambium (het vruchtbare laagje tussen de bast en het hout) moet vrijleggen omdat de tak dan het makkelijkst wortel kan schieten. Net als het feit dat de tak in het blad moet zitten omdat dan de sapstromen actief zijn.
Al met al zijn we nu van plan om wat takken van de boom te halen, maar welke grond is nou het beste? Persoonlijk ben ik nieuwsgierig genoeg om een klein onderzoekje te starten. Ik wil graag kijken op welke ondergrond de tak het snelst aanslaat/wortel schiet. Nu ga ik natuurlijk niet elke dag zo’n tak uit de grond trekken om te kijken of er al wortels zijn, maar de klonen zijn natuurlijk naderhand wel te vergelijken.
De ondergronden waar beschikking toe is zijn: vers water (dat de tak dus 24/7 in water staat, dit water wordt dan elke dag vervangen totdat de wortels lang genoeg zijn om de tak in de grond te zetten), kalkrijke grond, zand grond en potgrond. Ik zou de kloon evt. Ook nog midden op de komposthoop kunnen zetten.
Welke ondergrond raadt u aan om de boom op te klonen?

wo, 20/05/2015 - 15:51
GreenConnection

Een Prunusinfo-icon als deze is ge-ent en is niet te stekken.

wo, 20/05/2015 - 15:54
LauraC.

Waarom is deze niet te stekken? hoe is dit probleem dan het beste op te lossen voordat de boom dood is?

wo, 20/05/2015 - 16:19
WiPe

Ik zou er zomaar niet van uit gaan dat de boom nu al ten dode is opgeschreven. Ziekte bij bomen is een ander proces dan ziekte bij mensen. Bomen zijn in staat om ziektes zeer lang tegen te gaan zonder daar aan dood te gaan. Bomen zijn in staat om, wanneer een deel van het organisme afsterft, dat te vervangen door andere weefsel op een nieuwe plaats. Vaak kunnen bomen die sterk afgetakeld zijn nog een volledig nieuwe kruin vormen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, en niet voor alle bomen. Een en ander hangt nauw samen met de aard van de aantasting en de vitaliteit en conditie van de boom. Die laatste twee hangen dan weer zeer nauw samen met de groeiplaatsomstanidgheden.
Wat het klonen betreft: Prunusinfo-icon serrulata is niet in staat om nieuwe wortels te vormen vanuit een stek. Je kan het proberen, maar de kans op slagen is nagenoeg nihil. Doorgaans wordt prunus serrulata vermeerderd door te enten op een onderstam van Prunus avium.

wo, 20/05/2015 - 16:20
LauraC.

oke bedankt voor de info!
Als ik op internet kijk zijn deze bomen ook als struikgewas te koop, hoe kan dat dan? gestekt op een hele lage prunusinfo-icon avium?
En koppig als ik ben, wat als ik het wel probeer? Hebben jullie dan nog tips om het toch tot slagen te brengen? Heb iets gelezen over een stofje/poeder waarmee je de boom zou kunnen insmeren om de aan maak van wortels te bevorderen, kennen jullie dat? Zou er evt een rapportje over kunnen schrijven als het lukt en delen met de liefhebbers, dan ontstaat er een win-win situatie.

wo, 20/05/2015 - 16:49
LauraC.

We hebben wel prunusinfo-icon avium stammen beschikbaar, maar wat nou als ik die laag afzaag om de prunus serrulata 'kanzan' in te enten. Zou ik dan die boom kunnen aanaarden? Las dat dat veel wordt gedaan met fruitbomen, dit is dan wel een sierkers maar zou dat werken?

wo, 20/05/2015 - 17:05
GreenConnection

De term 'afzagen' zegt al veel over de ontbrekende kennis en vaardigheid op het gebied van enten. Begin er niet aan.

wo, 20/05/2015 - 17:11
LauraC.

kijk als ik met enten ga beginnen vraag ik de juiste mensen om mij daarover te adviseren. Ik studeer namelijk op larenstein en daar lopen genoeg mensen rond die mij het zijne kunnen vertellen over enten. Mijn specialisatie zit in hout dus ken ik de termologie van klonen niet. Persoonlijk vind ik het nogal demotiverend en best wel grof hoe u zojuist reageert.
Ik had gehoopt op een beetje sparren met kennis over de mogelijkheden, schijnbaar kan ik dat hier niet vinden. Ik hoop dat andere mensen wel bereidt zijn om mee te helpen en te denken.

wo, 20/05/2015 - 17:16
GreenConnection

tja......als 2 kenners op dit gebied je adviseren er niet aan te beginnen en je meteen hoog van de toren begint te blazen met je lopende opleiding, dan zit er niets anders op dan je te adviseren vooral gebruik te maken van de kennis van de specialisten van je opleiding. Toch vreemd, dat je dat al niet meteen deed!

wo, 20/05/2015 - 17:22
LauraC.

Persoonlijk kijk ik graag rond wat andere mensen denken en adviseren. Dus ik zeg ook niet dat ik jullie adviezen niet mee neem, heb niet voor niets uitgezocht wat de mogelijkheden zijn met prunusinfo-icon avium bij ons in de omgeving? Ik stel alleen een vraag, stel dat ik het doe.. wat dan? hebben jullie dan tips? Verder stel ik wat vast, vraag ik of jullie weten hoe dat kan. Dat is sparren met kennis, niet niet luisteren of geen adviezen opvolgen. Dan vind ik persoonlijk een degreniderend antwoordt niet helemaal op zijn plaats. Sorry dat ik niet alle termen ken, u kent waarschijnlijk ook niet alle termen uit mijn vakgebied. Reken ik u niet op af, dus waarom doet u dat wel bij mij? De experts op mijn opleiding ga ik ook zeker nog vragen, maar buiten de deur kijken is nooit verkeerd toch?

wo, 20/05/2015 - 17:30
GreenConnection

Het komt mij vreemd voor, dat je niet eerst naar de experts van je eigen opleiding stapt om hun advies te vragen, maar begint met de buitenwacht. Misschien nog te kort op de opleiding? En.......ik stelde je geen vraag over jouw vakgebied. Dat was ik ook niet van plan, want de opleiding boomteelt had ik al.

wo, 20/05/2015 - 21:33
WiPe

Volgens mij hebben ze op Larenstein ook de kennis in huis om je te helpen om de monumentale boom nog zo lang mogelijk in een optimale conditie te houden. Het verbaast me een beetje dat je vooral vast houdt aan dat vermeerderen van die boom, terwijl je geeneens zeker bent dat de boom effectief verloren is. En als de boom dan verder kan leven, dan kun je nog heel wat jaren experimenteren met het vermeerderen van nakomelingen. Dat zou pas een win-win situatie zijn.

do, 21/05/2015 - 10:07
LauraC.

Kijk daar heb ik wat aan! Hartstikke bedankt! Ik denk ook niet dat dit het laatste jaar van de boom is, maar wel dat het op z'n einde loopt. Dus hoe eerder ik begin met experimenteren hoe beter denk ik? Ik zal contact leggen met de bovengenoemde leraren en nog even het internet afspeuren voor verdere ideeen om in te brengen.

Onderwerp gesloten