Rupsjes bij mijn broer

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/06/2004 - 11:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Rupsjes bij mijn broer

Mijn broer heeft in een stadstuintje Utrecht een jonge boom (we denken bijna zeker een linde) met elk jaar donkere rupsjes aan de onderkant van het blad. Dit jaar valt het mee, maar andere jaren hebben de rupsen zijn boom echt leeggegeten - er bleef alleen bladnerf over van de bladeren. Als de rupsjes klein zijn houden ze zich alleen vast met hun voorkant, wat er best grappig uitziet, met de staartjes in de lucht. Maar wat kunnen dit voor rupsjes zijn? Het is niet zo dat hij na verloop van tijd enorm veel vlinders in de tuin heeft...

ma, 07/06/2004 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Elene, lindes zijn prachtige bomen maar buitengewoon vatbaar voor allerlei soorten ongedierte zoals ruspen, diverse luizensoorten etc. Neem zo'n ruspje mee in een doosje en ga naar een goed tuincentrum. Schaf een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel aan en klim op een trap/ladder en spuiten maar. Eventueel herhalen. Het zou zonde zijn een mooie gezonde boom te laten kaalvreten zonder dat jet er plezier van hebt. Om maar niet te spreken van de schade die kan worden aangericht aan andere planten struiken of bomen. In dit soort gevallen rest er maar één ding: rigoreus bestrijden!
Succes ermee!

di, 08/06/2004 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het bericht wat hierboven beschreven staat over de heerlijke bestrijdingsmiddelen ben ik het totaal niet mee eens. het gaat (ik heb het niet opgezocht,maar dat kan je zelf doen) waarschijnlijk om een lindepijlstaartvlinder. dit is een nachtvlinder. Naarmate de boom ouder wordt zullen het als het goed is minder lindepijlstaartvlinders hun eitjes afzetten op deze boom, want ze houden het liefst van jonge lindebomen. maar wat als je nog wat vlinderplanten erbij zet. er is toch niets mooier om in zo'n mooie stad ook nog iets waardevols in je tuin te hebben zoals flora en fauna? Laat die vlinders toch eens in je vlindercafe langs komen. En laat die rupjes lekker eten zoals iedereen dat nodig heeft. je boom gaat er echt niet dood van hoor.

di, 08/06/2004 - 10:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de boom er al vele jaren "last" van heeft maar vrolijk door blijft groeien en geen tekenen van ziekten verroont zou ik zeer terughoudend zijn met spuiten of gieten van gif.
Om zeker te zijn wat de rupsjes zijn zou je er een mee kunnen nemen naar de gemeentelijke plantsoenendienst, dan weet je wat het is en of het echt schadeljk is.

Er zijn een paar dingen die je ook kunt proberen
1- met een krachtige waterstraal de kroon van de boom bespuiten en zo de rupsjes het leven wat zuurder maken.
2- probeer een omgeving te creeren waar vogels zich ook fijn en veilig voelen (planten en struiken waar ze in en uit kunnen vliegen en beschutting hebben) de tafel is immers al rijkelijk gedekt.

za, 26/06/2004 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vaak is het zo dat bomen die kaal worden gevreten door insecten na verloop van tijd opnieuw uitlopen. Dit wordt Sint Janslot genoemd. De boom heeft dus zelf al een antwoord op zulke insectenplagen. Sint janslot zorgt er voor dat het groeiproces weer opnieuw begint, en zal dan ook een extra groeiring aanmaken.
Een kale boom in het voorjaar is weliswaar niet echt een mooi gezicht, maar niet schadelijk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag