Ten einde raad...plant advies voor border!? Help!!

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/04/2013 - 18:11
ploink

Ten einde raad...plant advies voor border!? Help!!

Inmiddels is dit vraagstuk bijna uitgelopen op een verschrikkelijke ruzie thuis omdat ik er samen met mijn vriendin niet meer uitkom. Misschien kunnen jullie hulp bieden?

In een border in de tuin (2 meter lang 1 meter breed)lopen we al jaren te klooien met het vinden van de juiste planten/bloemen combi die het langer volhoudt dan een jaar. Nu staan er twee seringen van zo'n 80cm hoog die er 4 jaar geleden ooit ingezet zijn. Daar is natuurlijk niet heel erg veel aan en niet echt geschikt om in een border te doen als je wat meer blad en bloemen wilt.

Na eindelijk besloten te hebben de seringen eruit te halen kwam het punt dat we moesten bepalen wat we erin wilde hebben. Dat proces duurt inmiddels al bijna 3 weken en nog steeds is er geen goede oplossing.

Wat zoeken we:

- Struik/plant die max zo'n 80/100 cm hoog wordt
- Niet in de breedte enorm gaat exploderen dat ie binnen een maand de gehele border vult.
- Groene bladeren en het liefst zo lang mogelijk bloemen in de zomer.

Je komt al snel uit op een Hortensia. Vol, bloemen, groeit snel en veel..maar wat ons betreft misschien NET iets teveel op het moment je even geen tijd hebt om hem te snoeien. Omdat we ook nog wat kleinere bloemen ervoor willen zetten moet het ook niet meteen alles overrompelen.

Ook nog gekeken naar een vlinderstruik maar tot aan er bloemen aanzitten lijkt dit meer op een wietplant wat betreft bladeren :-) en dat is niet helemaal wat we zoeken.

Toen kwamen we op het spoor van de Oleander (zie foto). Dit was en is eigenlijk precies wat we zoeken. Wordt toch wat breder maar bezet niet de gehele border, heeft bijzondere bladeren en bloeit een groot deel van de zomer. Met bijna 4 stuks al in de kar geladen heb ik nog even de moeite genomen om te googlen om erachter te komen dat het hier gaat om een plant die geen graadje vorst kan hebben. Eeuwig zonde dus om de overblijfselen volgend voorjaar te moeten uitscheppen.

Toch, dit soort plant/opbouw is echt iets wat we zoeken. Na 5 verschillende tuincentra's te hebben afgezocht zijn we nog geen stap verder en richt ik mij tot jullie :-)

Als je afgaat op de bovenstaande omschrijving, waar denken jullie aan en wat zou goed passen? (en is te koop uiteraard)

Ben erg benieuwd naar julie advies!

Ten einde raad...plant advies voor border!? Help!!
ma, 29/04/2013 - 19:14
hent v

camelia

ma, 29/04/2013 - 20:36
daucus

Winterharde fuchsiainfo-icon in combinatie met geraniumsoorten en bollen in het voorjaar, zoals tulpen en
ander bijgoed. Wat aanvulling met wat fijne siergrassen en dan wordt het al wat. Verder kun je nog
kiezen uit heel veel soorten eenjarigen die de hele zomer bloeien.

ma, 29/04/2013 - 23:27
ploink

Dank voor de tips zover! Erg fijn

Nog meer goede ideeën?

di, 30/04/2013 - 09:51
tuinprins

Je vriendin (en misschien ook jezelf!) er van overtuigen dat wintergroen sterk overgewaardeerd is. De meeste wintergroene struiken zijn veelal saaie struiken, of matig winterhard, of worden veel te groot etc.

Je kunt zoveel mooie combinaties maken met vaste planten (dat zijn kruidachtige planten en geen heesters of struiken) waarbij het hoogtepunt in de zomer of vroege herfst ligt maar die ook nog een redelijk wintersilhouet hebben. Bijvoorbeeld wat hogere Seduminfo-icon soorten met het siergras Pennisetuminfo-icon Little Bunny en Echinaceainfo-icon purpurea. Of Rudbeckiainfo-icon fulgida Goldsturm (maar het schijnt dat vrouwen niet van geel houden, nog meer huiselijke twist!) met niet al te hoog wordende Crocosmiainfo-icon's en een vorm van het siergras Panicuminfo-icon dat daar bij past. Er is veel mogelijk als je afstapt van die groenblijfmanie.

Gegroet, de tuinprins

di, 30/04/2013 - 10:44
lousje

N.B. Het snoeien van een hortensia kost niet veel tijd en hoeft maar één maal per jaar te gebeuren.

Niet iedere plant die in een tuincentrum staat, is geschikt voor elke tuin.
Vraag je eerst eens af, of je de eventuele beplanting wel kunt bieden wat die nodig heeft. Let daarbij op zaken als: grondsoort, zuurgraad, ligging t.o.v. de zon,vochtigheid van de grond,klimaatinvloed, enz. en ga daarna pas op zoek naar planten die bij jouw grondsoort passen. En kijk eens in je omgeving welke planten het bij anderen goed doen.

di, 30/04/2013 - 13:48
monique_t

Goed op letten hoeveel zon/schaduw je hebt in je tuin. Naast de samenstelling van de grondsoort is
dit van heel groot belang.
Voor wie van Rudbeckiainfo-icon houdt maar niet van geel, is Echinaceainfo-icon Purpurea een mooi alternatief. Bloeit
heel lang, vrij hoog,
prachtige kleur, een lust om te zien en héél geliefd door bijen en hommels.
Verder ben ik het helemaal eens met de ideeën van Tuinprins.

di, 30/04/2013 - 12:58
Draco

Phloxinfo-icon paniculatum in diverse kleuren bloeit langdurig in de zomermaanden. Plant er Helleborusinfo-icon tussen voor de kale wintermaanden en het vroege voorjaar.

wo, 01/05/2013 - 13:56
ploink

Dank jullie allen voor de reacties.

@tuinprins Het klopt wat je zegt over geel en vrouwen! Het lukt me nooit om iets geels in de tuin te krijgen haha

Wat betreft de grond.Vorig jaar veel grond in de border vervangen voor bemeste tuinaarde en twee keer vorig jaar verrijkt met kippenmestkorrels. Vorig seizoen hebben hier naast de twee prunusinfo-icon struikjes ook wat eenjarige bloemen ingestaan, twee passiebloemen (klimop) en wat bollen. Ik ben geen deskundige dus kan de ph waarde etc niet meten van de grond. Toch, het is geen probleem om de aarde te vervangen voor een type wat geschikt is voor de begroeiing aangezien de border niet heel groot is.

Wat ik ook nog even recht wil zetten :-) is dat ie in de winter niet perse groen hoeft te zijn/blijven. Het gaat erom dat ie winterhard is (misschien gebruik ik de term verkeerd)en de vorst kan overleven en volgend jaar weer op komt. Als we in de winter nog wat groen hebben is altijd leuk natuurlijk.

Ook afgelopen dagen weer wat tuincentra langsgeweest maar je komt eigenlijk telkens maar dezelfde planten tegen. Ik weet niet of dit komt doordat we nog wat vroeg in het jaar zitten of dat de leverancier van veel van die centra gewoon hetzelfde zijn.

Wat je nu echt overal terugvindt zijn de Hortensia's die in alle kleuren en maten verkrijgbaar zijn. Het zou een erg goede optie zijn maar wat ik ook probeer, ik blijf hem gewoon niet mooi vinden en wat oudbollig (smaken verschillen)

Suggestie Camelia: Erg mooi en zou erg goed passen! Ik lees wel dat de Camelia erg veel zorg nodig heeft en in de schaduw moet staan. Dat is in onze tuin niet het geval waarbij er vanaf een uur of 1 volop zon is tot laat. Daarnaast bij geen enkel tuincentrum tegengekomen behalve online.

Phloxinfo-icon paniculata: Iets te weinig struik maar mooie bloemen. Ook hier, nergens nog gezien en alleen online verkrijgbaar.

Winterharde fuchsiainfo-icon: Veel gezien de afgelopen dagen maar dan voornamelijk als hangplant voor op het balkon of één die met een plastic stok wordt geleid maar erg smal blijft verwacht ik.

Als ik kijk naar jullie suggesties dan kom ik die, zoals ik al aangaf, niet tegen in de tuincentra's ook al zijn deze best groot en gespecialiseerd. Daarom eigenlijk de vraag waar ik terecht en of dat nu wel te verkrijgen is?

Verder, online zijn aardig wat kwekers actief die (goed verpakt) verzenden. toch zijn dit neem ik aan voornamelijk de ' kluiten' of nog niet volgroeide planten. Hoe groot is de kans dat dit dan dit jaar nog kan groeien? Of moet je hiervoor echt een jaar uittrekken?

dank!

wo, 01/05/2013 - 14:30
Kaleidoscoop

hm, ik ben altijd gek op gele bloemen geweest.
(zou ik dan toch geen vrouw zijn?)
Mijn tuin is op het moment een zee van geel.
welliswaar meest door mijn voorganger (die inderdaad een man was) aangeplant, maar ik geniet er met volle teugen van.

do, 02/05/2013 - 00:22
monique_t

Paardebloemen Kalei? :-)
@ploink: Camelia moet in de winter binnen en Fuchia ook..

do, 02/05/2013 - 01:09
GreenConnection

Winterharde fuchsiainfo-icon: Fuchsia magellanica, bloeddruppeltje.
.

do, 02/05/2013 - 11:45
maanzaadje

https://tinyurl.com/y6jkun4b, 10,11,12 mei, tuindagen misschien kan je daar inspiratie opdoen.

Onderwerp gesloten