teveel onkruid!

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 08/04/2011 - 15:28
rpfaas

teveel onkruid!

hallo,

sinds een maand of wat werk ik een paar uur per week als vrijwilliger op de school van mijn oudste en hou daar het schoolplein bij. ik krab tussen tegels, en probeer het onkruid in de plantenbak (+- 10 bij 4 meter, 40cm hoog en overgaand in de koude grond) onder controle te houden.

en dat lukt dus niet. het wordt al zeker drie jaar verwaarloosd, hij staat helemaal vol met distels en één of andere grassoort die lange slierten van wortels maakt, ik heb de eerste varen achtige dingen al ontdekt, en de bodemkruiper die WEL zou moeten blijven staan lijdt ernstig onder al mijn gewied, want ik trek ze regelmatig mee half de grond uit als ik weer eens een wortel van een meter te pakken heb.

kortom, tis een zooitje in die bak en het ergste is nog wel dat het onkruid sneller teruggroeit dan ik het kan weghalen.

die hele bak leegscheppen en met nieuwe, schone grond en beplanting beginnen, daar is geen geld voor. omspitten zou wel kunnen, maar dan moet ie toch weer opnieuw beplant worden, en daar is éigenlijk ook geen geld voor.

ik wil het daar niet bij laten zitten, en heb me bedacht om die hele bak om te spitten en álles behalve de drie boompjes en een paar kleine (50cm ongeveer) heesters er met wortel en al uit te halen, en vervolgens zelf voor nieuwe bodembedekkende beplanting te zorgen.

alleen heb ik ook maar een WAO'tje, en geen paar honderd euro liggen om even een zooitje bakken met nieuwe beplanting te kopen.

dus zijn mijn vragen hier:

zou omspitten en zo goed mogelijk alles weghalen voldoende zijn om de wildgroei aan onkruid onder controle te krijgen? zo niet, wat kan ik verder nog doen?

zo ja, wat zou een goeie, betaalbare manier zijn om een bak van 40 vierkante meter opnieuw te beplanten? liefst met iets meerjarigs wat nog sneller dicht groeit dan het onkruid, maar ook weer niet volledig uit de hand loopt?

uiteindelijk moet die bak redelijk onderhoudsvrij worden zodat ik ook wat tijd aan andere dingen kan besteden als ik daar ben.

vr, 08/04/2011 - 16:15
lousje

Een beproefde methode om onkruid(en vooral kweekgras) te bestrijden is om zo'n stuk grond het eerste jaar met aardappels te bepoten.Als je op een gegeven moment met de spitvork de aardappelplanten inclusief de aardappels er uit haalt neem je het grootste deel van dat kweekgras mee.Je zou nu nog vroege aardappels kunnen poten.Als die er uit gehaald zijn, de grond niet open laten liggen, maar een groenbemester zaaien of de hele bak afdekken met gronddoek.En dus pas in het najaar beplanten.
Heel geschikt voor zo'n stuk zijn zgn. gemeenterozen(rosainfo-icon rugosa) Die groeien snel en je hoeft ze maar éénmaal per jaar met de bosmaaier af te maaien.Bovendien weerhouden ze katten die dergelijke grond graag als toilet gebruiken.En ze zijn niet duur in de aanschaf.En kinderen weten heel snel dat ze daar beter niet door kunnen lopen.

vr, 08/04/2011 - 23:57
rubo

Er zijn een paar problemen:
1. geen budget.
2. van onkruid vergeven grond in de bakken.
3. tijdgebrek op termijn.

1. De school vind dat z'n geld naar leerstof moet gaan i.p.v. aan aankleding van het schoolplein. Wat je dus kan doen zijn de benodigde materialen laten sponseren door het bedrijfsleven. Je hebt een goed verhaal dus dat moet kunnen. Vraag niet om geld maar om de benodigde materialen.

2. Laat een analyse van de grond maken bij Welkoop op zuurgraad en voedingstoestand en volg hun bemestingsadvies op. Met jouw goede verhaal zullen zij die zak kalk en Culterra wel willen doneren.
Voorzie, in overleg met een plaatselijk tuincentrum of boomkweker, de bakken met de juiste planten en hou ook daar je verhaal.

3. Jij steekt er tijd en moeite in en dat is een loffelijk streven maar dat is niet blijvend (wie gaat het na jou doen ?). Een wel blijvende oplossing is de bakken te voorzien van antiworteldoek en hierin de planten zetten en afdekken met grof grind. Ook hier zijn wel sponsoren voor te vinden.

Als de school achter dit initiatief staat zouden ze ook een actie bij de ouders op poten kunnen zetten door bijv. figuurlijk emmers grind te verkopen aan de ouders en buren. De kinderen knippen en plakken op papier een emmer grind welke wordt verkocht voor € 3,=. Op deze manier heb je bij 100 betalende ouders €300,= bij elkaar. Lijkt me meer als voldoende voor het grind.

Dit is zo maar een idee, de mogelijkheden zijn natuurlijk gigantisch. Probeer wel medestanders te krijgen.

vr, 08/04/2011 - 19:38
rubo

Ik zie net op het prikbord dat er een gratis hoeveelheid siergrind in Venendaal ligt. Mogelijk is dat wat voor je.

za, 14/05/2011 - 22:12
Gerda E.

al het bovenstaande.
als tip voor goedkope beplanting nadat het onkruid weg is: kruip-phloxinfo-icon.
bloeit met een schattig klein bloemetje, groeit behoorlijk hard.
vorig jaar 4 kleine plantjes in een bak van 4x1,5 meter gezet en nu is de helft al bedekt.
blijft ook in de winter groen.
aangevuld met wat struiken kom je dan best een eind.
het was hier ook een onkruidwoestenij, stond wel 70 cm hoog.
elke week onkruid weggehaald en nu met die phlox erop hooguit 1x per week 1 stengeltje of 2 onkruid weghalen en thats it.
je hebt je overigens wel wat op de hals gehaald hiermee maar de aanhouder wint.
succes!

zo, 15/05/2011 - 01:54
rubo

@Gerda, ik vrees dat het tegen dovemansoren is gezegd want er is sinds de plaatsing van 5 weken geleden geen enkele reactie.

zo, 15/05/2011 - 02:14
rpfaas

nee hoor,dat valt best mee, ik heb alle reacties in mn mailboxje gekregen en ter harte genomen maar ben er nog niet uit wat ik ga doen. het zou netjes van mij zijn geweest als ik even gereageerd had dat ik alles gelezen heb, dat moet ik toegeven. het zou ook netjes van jou zijn geweest om me het voordeel van de twijfel te geven ;)
voorlopig ben ik gewoon twee keer per week bezig met onkruid wieden en dat blijkt wonderen te doen voor mijn conditie en eerlijk gezegd wil ik dat nog niet kwijt, maar ik zal jullie tips zeker meenemen als ik tegen het einde van het schooljaar weer een gesprekje met het hoofd van de school heb en dan mag die beslissen wat hij in zijn plantenbak en op zijn school wil zien gebeuren.
maar da's pas over een week of vijf ;)
groetjes!

vr, 20/05/2011 - 15:19
silfje

Denk maar eens aan uitgebloeide winterheide in het voorjaar, lavendel aan het eind van de zomer, een uitgebloeide hortensia, ridderspoor enzovoort.
Leg het verhaal uit aan het plaatselijke tuincentrum, misschien hebben ze nog wat weggooi-plantjes over voor het goede doel.
Volgend jaar heb je dan een prachtige tuin in de bloembak.

Denk ook eens aan zichzelf uitzaaiende planten, onkruid met onkruid bestrijden dus :) Zaadjes van klaproos, een vrouwenmantel, want die vermeerderen zich ook snel, purperklokjes, enzovoort.

Of vraag ouders met groene vingers om mooie planten uit eigen tuin te stekken. Lavendel stekt super makkelijk en is wintergrijs en kan goed tegen droogte. Buxusinfo-icon kun je ook goed stekken voor de schaduwrijke wintergroene hoek. Sommige mensen vinden het hartstikke leuk om iemand blij te maken met stekjes.

let wel op giftige planten als het een basisschool is, een hoop mooie planten zijn giftig. (digitalisinfo-icon bijvoorbeeld, monnikskap, en volgens mij is ridderspoor licht giftig)

vr, 20/05/2011 - 15:28
RdB

Die zullen ze echt niet opeten,

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag