Thunbergia grandiflora

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/05/2007 - 11:31
nigella

Thunbergia grandiflora

Ik heb een thunbergia grandiflora gekregen maar weet niet wat ik ermee moet, ik bedoel waar moet ie gezet worden en hoe, in de volle grond of pot. Wie weet het?

di, 08/05/2007 - 14:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant heeft veel ruimte nodig: een grote pot (minimaal 50 cm) of kuip om in te groeien en een uitgroeimogelijkheid in hoogte en breedte van minstens vier meter. De potgrond moet bestaan uit een goede potgrond. Leg onder in de pot of kuip een laag potscherven of gebruik gebakken kleikorrels voor een goede afwatering. In de zomer heeft de plant behoefte aan veel water; vanaf de herfst tot begin voorjaar juist weinig. De behoefte aan zonlicht in de zomer is gering. De plant kan het beste op een plaats in de halfschaduw worden gehouden. Aan zonlicht in de zomer heeft de plant een hekel. De bladen worden daardoor lichtgeel of zelfs bruin. Hoe hoger de luchtvochtigheid in de zomer, des te beter groeit en bloeit de plant. In de winter kan de luchtvochtigheid normaal (70 procent) zijn.

Verzorgen
Thunbergia kan niet buiten overwinteren, de plant is gevoelig voor vorst. Overwinter de plant op een plaats waar veel licht is. Voor het moment van binnen halen kan de plant in vorm en tot de gewenste grootte worden (in)gesnoeid. Snoeien is gericht op het uitdunnen van het teveel van omhooggroeiende scheuten. Knip overtollige scheuten aan de basis weg. Bindt de overige scheuten aan op een 'trellis' van bamboestokken. Top vervolgens de zijscheuten. De luchtvochtigheid mag normaal zijn. De minimumtemperatuur op de overwinteringsplaats moet 13 °C. zijn. Vanaf het moment dat de plant binnen wordt gehouden moet één keer per twee weken vloeibare kamerplantenmest aan het gietwater worden toegevoegd. Vernevel ten minste elke week wat water over de plant.

Bronvermelding: Neerlandstuin.
Plantadvies*Jolande

di, 08/05/2007 - 21:38
hanninkj

Binnen onze vereniging worden dverse Thunbergia's gehouden en staan vaak in een pot van zo'n 20 liter waarin een rond rek van groen gaas(110-120 cm) wordt gezet zodat de ranken hierom geleid kunnen worden. Zo zijn de bloemen altijd op ooghoogte en de plant kan gemakkelijk worden onderhouden. Als aarde wordt goede kuipplantengrond gebruikt. De plant wordt elke 14 dagen met 20:20:20 gemest en om de 3 weken ijzerchelaat. De plant gedijt het beste in halfschaduw. De plant wordt bij ons overwinterd bij 5 graden Celsius.

wo, 09/05/2007 - 00:27
anopoeld

Nog een aan vulling.
De thunbergia grandiflora staat bij me in een serre.De kuip staat in de zomer in een paar cm water zonder potscherven.winter de grond droog houden.kan het beste in het najaar tot 70cm na terug snoeien en loopt in het voorjaar van onder het mooiste uit.
De plant staat al 6 jaar in een kuip van 50 liter in de zelfde grond .
Jan

Thunbergia grandiflora
wo, 09/05/2007 - 00:28
anopoeld

Er is ook nog een witte.Is wat zwakker.
Jan

Thunbergia grandiflora
wo, 09/05/2007 - 11:28
nigella

Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik heb echter maar een heel klein plantje gekregen. Moet ik die meteen al in zo"n enorme pot zetten?

wo, 12/09/2007 - 19:45
anoniem (anoniem geplaatst)

hoe zit het met deze plant? is ie 1-jarig of ga ik er nog langer plezier aan hebben?
en hoe hem laten overwinteren dan?
...of is het een zij?...(suzanne met de mooie ogen)
eu daar het niet lukt voor een foto hier effe beschrijving; bloem is klein en oranje met een donker rond hart
Lotte

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag