Zieke perenboom

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/01/2009 - 15:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zieke perenboom

Ik woon ca. 100 meter van zee en heb in mijn achtertuin een ca. 65-jarige hoogstam perenboom (Counseille de la Court). Sinds 4 jaar sterven er steeds takken af. In het voorjaar gaat de boom goed van start. Veel en mooie bloesem. Direct daarna en in de zomer zie je al dat aan een bepaalde tak de blaadjes gaan krullen, verdorren en dan valt alles eraf en is de tak dood. Steeds grotere delen van de boom zijn aangetast. Ik heb er een hovenier bij gehaald, die mij vertelde dat de boom ernstig ziek is, maar kon mij niet vertellen welke ziekte. Hij dacht dat de leeftijd van de boom wel zou meespelen, maar volgens mij kunnen perenbomen veel en veel ouder worden.
Wat zou ik nou kunnen doen om mijn oude maatje te kunnen helpen? Heeft iemand enig idee wat hem zou kunnen mankeren? Zou het een idee zijn om hem heel rigoreus terug te snoeien? En zou ik dat dan nu moeten laten doen? Wellicht nog tips wie zo iets in Zuid-Holland zou kunnen doen?

Al vast dank,

Hetje

zo, 18/01/2009 - 01:37
bomensnoeier

heb je er foto`s van?

ik zelf denk aan perenvuur?

en perenbomen ik heb ze eigenlijk nog nooit ouder gezien als jaartje of 65/70

zo, 18/01/2009 - 15:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee, stom ik heb er geen foto's van gemaakt.

Als het perenvuur is, is daar dan nog wat aan te doen? En zo ja, wat?
En wat denk je van mijn idee om de boom terug te snoeien tot aan de hoofdstam?

In ieder geval alvast bedankt voor je reactie.

Hetje

zo, 18/01/2009 - 19:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een peer kan royaal de 100 jaar halen.
Zwaar terugsnoeien is geen optie.
Eerst erachter komen wat er aan de hand is.
Dan pas handelen.

zo, 25/01/2009 - 13:23
geertbuttiens

hallo

als het perevuur is kan je hier niet veel meer aandoen , alle besmette delen moeten verwijderd en verbrand worden , echter als het al enkele jaren bezig is zit het ook in je stam . rooien is dan de enige oplossing .
typisch kenmerken van perevuur zijn oa , zwarte bladeren en twijguiteinde , bruinzwarte plekken op de vruchten , als je een twijg doorsnijdt en je ziet van binnen zwart in de kern .
opgelet met je snoeigereedschap verspreid je de ziekte .

volgens mij kan het evntueel een vergevorderde vorm van schurft zijn , immers je hoogstam spuit je waarschijnlijk niet .
dit begint op blad en vruchten en tast nadien ook de twijgen aan , dit is niet onmiddelijk dodelijk voor je boom maar ook niet bevordelijk .
ik zou je zeker en vast aanraden van een winterbespuiting te doen .
ps volgens mij kan een pereboom meer als 100 jaar worden als je hem verzorgt .
mvg geert

zo, 25/01/2009 - 15:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ha Geert, dank voor je uitgebreide antwoord. Ik ben erdoor wel gaan twijfelen of het wel perenvuur is. De bladeren verdrogen, maar verkleuren pas veel later. Ik zal eens contact opnemen met een boomverzorgingsbedrijf over zo'n winterbespuiting. (Ik hoop wel dat zoiets mag midden in de bebouwde kom)
Nogmaals dank. Er is misschien toch nog hoop.
Groet,
Hettie

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag