zieke sinaasaoppelboompjes

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/08/2013 - 22:58
GOES

zieke sinaasaoppelboompjes

Beste,
Ik heb een sinaasappelboom die ongeveer 45 jaar oud is (zelf uit een pitje geplant als kleuter)maar momenteel, na een harde winter in een koude veranda ziet hij er niet zo best uit: grijze gespikkelde bladeren, en bij de nieuwe bladeren kleine bleekgroene spikkels. Ik heb tot nu toe mest gegeven, een behandeling tegen schildluis (bayer), meerdere behandelingen tegen spinnetjes (acariens) maar hij blijft treurig. Nu krullen de bladeren, maar misschien is dat enkel doordat hij te weinig water heeft (geen water meer gegeven omdat ik dacht dat hij te nat stond, want hij staat in een grote vuilnisbak (geen bloempot is nog groot genoeg...).
Hierbij een foto, ik hoop dat jullie me kunnen helpen mijn plant verder te verzorgen, ik ben er erg aan gehecht.
Een kleiner exemplaar (ik ben nog altijd verzot op pitjes planten :-)) heeft jonge scheuten die totaal zwart worden, wat zou dat kunnen zijn ?
Met mijn dank alvast voor jullie reacties !
Jan Goes

zieke sinaasaoppelboompjes
di, 20/08/2013 - 23:20
RdB

Dit zijn zeker geen symptomen van schildluis, dus waarom dan behandelen tegen
schildluis? Maar goed, pak eerst eens een loep en kijk of je spint kunt
vinden.

Ruud

di, 20/08/2013 - 23:51
GOES

Dag Ruud,
Hartelijk dank voor je snelle antwoord ! Ik geef een bayer provado combi pin omdat mijn boompje een vijftiental jaar geleden al zijn bladeren verloor door schildluis. Hij is er doorgekomen, en sindsdien geef ik het uit voorzorg. Het is tevens een meststof.
Wat spint betreft: na de winter zat er inderdaad wat spinrag op de bladeren, witte en zwarte puntjes onderaan de bladeren (maar die bewogen niet). Ik heb eerst een natuurlijke behandeling gegeven : bladeren goed wassen (een fris stortbad) en dat leek te helpen. Prachtige nieuwe (maar kleine) blaadjes in de lente. Nu krijgen die bleekgroene streepjes / puntjes (beginnend bij de steel en uitzwermend). Bovendien krullen ze om (droogte ?).
mijn bloemenhandelaar verkocht me een behandeling : Fertiligène, araignées rouges, acariens (50g / dicofol). Het is een insectenverdelgend middel. Er staat geen Nederlandse vertaling op (ik woon in Noord-Frankrijk), maar volgens mij is araignées rouges / acariens spint .
Ik heb al twee behandelingen gegeven, in juli, maar de plant ziet er toch nog treurig uit (zeker nu met al die krullende bladeren) en de tuinder kijkt er sip bij :-(
Met mijn dank !
Jan Goes

Onderwerp gesloten