Meegebracht uit Normandië

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/05/2007 - 13:39
TiesieNogEens

Meegebracht uit Normandië

Gevonden aan de kust van Normandië, zaad meegenomen en ontdekt dat de plant het eerste jaar alleen blad maakt (lijkt op hoog gras), vanaf het tweede jaar deze bloem, geurt niet.
Bladeren doen denken aan riet, zal mooi staan bij de vijver. 's Avonds gaan bloemen dicht, staat in volle zon op zuidmuur. Ik weet niet of hij winterhard is, het is geen winter geweest dit jaar.
Ik had hem met wat stro afgedekt.
Staat in Normandië mooi rechtop in kustzand, bloemen zijn daar de helft groter. Hier moet ik hem ondersteunen. Wat zit er in die kustgrond dat ik hier niet heb? Zout? kan toch niet he! Heeft die mineralen tekort? en kan ik dat aanvullen?
Graag de naam van de plant en verzorgingstips.
Wie mij helpt kan rekenen op een omslag met zaadjes.
Vriendelijke groetjes van Tiesie

Meegebracht uit Normandië
vr, 04/05/2007 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is Catanancheinfo-icon caerulea. Wordt hier wel blauwe strobloem genoemd. Je kunt hem het beste op een droog, zonnig plekje zetten.

vr, 04/05/2007 - 21:56
aqua

Is dit niet de paarse morgenster?
Hoe zagen de zaden eruit?
De paarse morgenster heeft zaadjes met een parachute net als een paardebloem.

vr, 04/05/2007 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goede opmerking Aqua!

Als je eventjes kijkt op bvb

https://tinyurl.com/y3uak8y9

zie je dat Tragopogon porrifolius inderdaad een goede mogelijkheid is, want bij Catanancheinfo-icon caerulea zie je geen lijnvormige schutbladeren zitten

https://tinyurl.com/y5akg45l

https://tinyurl.com/y53p4gvt

vr, 04/05/2007 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik geef het toe; ik was te snel. Ook ik ga voor de morgenster!

za, 05/05/2007 - 03:06
TiesieNogEens

De zaadjes waren idd voorzien van een parachutje zoals een paardebloem, maar dan erg vast op elkaar. De bloemknoppen zijn hoekig en lopen konisch uit. Er staat er eentje rechts op de foto. De bloemen sluiten zich bij warm weer reeds in de namiddag.

Heb hem via de latijnse naam die ik van jullie kreeg opgezocht en hij is het wel degelijk. Alleen is de mijne purper-blauw en niet paars.

Welke grond of mineralen geef ik hem? Ik wil de bloem graag zo groot als in Normandië, en vooral wil ik dat hij zonder steun rechtop blijft staan aan de vijver. Ik zal hem dan maar een droog plekje bezorgen. En in de winter afdekken.

Wil er iemand zaadjes? zal ze opsturen.

za, 05/05/2007 - 11:42
aqua

Zelf heb ik nu de gele morgenster in mijn tuin en deze zijn van dit jaar en zitten vol in knop en het zijn rechte planten.
Misschien zijn jouw bloemen kleiner en de plant bossiger omdat de plant vorig jaar laat gezaaid is waardoor de plant alleen groeide en niet bloeide.
Bij mij zijn ze dus 1 jarig.
misschien volgend jaar vroeg zaaien kijken of dat helpt.

Ze staan bij mij in de kleigrond.
Veel succes!

za, 05/05/2007 - 12:51
TiesieNogEens

Thx aqua, maar ik heb (nu ik de naam ken) op het internet gevonden dat ze doorlevend zijn!? Volgens het principe van de muurbloem. Eerste jaar zaaien en geen bloem, daarna blijft de plant. (vraag me nu niet op welke website want ik heb er zo veel verslonden) Hij zou ook winterhard zijn.
De website die DKLP... aanraadt : floralimages, daar staat hij in de exacte kleur die ik heb. Daar zeggen ze dat die 1m40 hoog wordt.
Ter info, ik heb gezaaid van zodra ik thuis kwam uit vakantie, dus de zaadjes zouden zich in de natuur ook op dat tijdstip verspreid hebben. Dat was mei.
Blijft die bij jou mooi rechtop staan, of moet je hem steunen?
De mijne is 1 meter hoog. Staat in erg lichte humusrijke grond. Hoe groot is de diameter van jouw bloem? De mijne is 5cm voor het purper gedeelte, 7cm met de schutbladeren bij.De gesloten kolf 6cm.
Zouden er ondersoorten zijn? Ik heb in ieder geval de oervorm, want die stonden daar veel, gewoon in het wild.
Het omvallen kan wel met de grond te maken hebben, in klei staan ze idd steviger, maar de grondsoorten verschillen wel erg veel, en hij gedijdt bij ons allebei! Ginder stonden ze in strandzand.
Ik had de indruk dat ze in Normandië groter waren, maar dat kan visserslatijn zijn, naargelang de tijd verstrijkt wordt de gevangen vis ook groter.

zo, 06/05/2007 - 00:52
aqua

Hoi Tiesie,
De mijne staan fier overeind zonder ondersteuning en zijn ook ongeveer 1 meter hoog op dit moment.
ze bloeien nog niet maar zitten wel vol knoppen.
Ik moet erbij zeggen dat ik het zaad zomaar verspreid heb in mijn groententuin.
Dit doe ik met al mijn bloemzaden die ik heb/krijg,dus het is altijd een verrassing wat er opkomt.Wat ik mooi vind daar bewaar ik dan weer zaden van.
Groetjes.

zo, 06/05/2007 - 01:11
TiesieNogEens

Hoi Aqua,
Dus is mijn grond idd niet zwaar genoeg. Zal eens gaan aandammen en mijn zaailingen van verleden jaar planten in grond die ik met kleikorrels verzwaar.
Woon jij zo hoog in Nederland dat ze bij mij in Noord België al wel bloemen en bij jou nog niet?
Als je er purperen moet hebben zeg je het maar he. Binnenkort zal ik wel zaad hebben.
Grtjs en bedankt voor de info.

Onderwerp gesloten