Welke klimop is dit?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 14/02/2011 - 14:36
bjlevi

Welke klimop is dit?

Goedendag,

Ik heb een hele mooie klimop gezien. Ik denk dat deze 's winters paars kleurt. Graag zou ik deze klimop in mijn nieuwe tuin willen maar het is mij niet gelukt om deze plant op het internet te vinden. Ik had de Hederainfo-icon helix 'Woerner' gevonden maar was niet overtuigd.

Welke klimop is dit?

Welke klimop is dit?
ma, 14/02/2011 - 14:27
bjlevi

Foto:

Welke klimop is dit?
ma, 14/02/2011 - 14:43
RdB

Hederainfo-icon helix 'Thorndale', heeft kleiner blad dan Hedera helix. Een goed vertakkende plant. In de winter verkleurt het blad naar bruingroen. Blad aan de rand licht golvend. Licht geelgroene nervatuur.

(Bron: Neerlands tuin)

Ruud

ma, 14/02/2011 - 15:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mooi zijn ze maar denk eraan ze groeien overal tussen/onderdoor.Heb die van mij net weggehaald groeide onder de dakgoot de keuken in kwam al blad aan.En als je ze weghaalt is het een hele klus.Dus kijk uit waar je ze neerzet want groeien doen ze.

di, 15/02/2011 - 00:45
peterplant

Er zijn inderdaad enkele Hederainfo-icon die in het najaar mooi kunnen verkleuren en dat ook van nature doen. 'Woerner' is er zo één.
Hou er wel rekening mee dat een Hedera ook mooi rood kan verkleuren als de plant erg nat staat of op hele arme grond. Die roodverkleuring is dan eigenlijk meer een vorm van ellende.

wo, 09/03/2011 - 10:22
bjlevi

Nu twijfel ik nog over welke klimop op de foto staat.
Woerner of Thorndale.
En ik twijfel welke van de 2 ik wil om mijn schutting te laten begroeien.

Hederainfo-icon helix 'Woerner':

Hoogte: ca 20cm
Blad: groen, bladhoudend
Standplaats: alle
Toepassing: bodembedekker en verwildering

De Nederlandse naam is klimop. Deze klimop nauw verwant aan de bekende Ierse klimop de Hedera hiberica. Het betreft een‘grootbladige’ klimop die wat minder snel groeit dan de Hibernica.Vooral in het najaar en de winter heeft deze soort een hele mooie bladtekening door z´n opvallende lichte nerven. Het is dan ook een dankbare bodembedekker met klimkwaliteiten. Denk hierbij ook aan hekwerken, en hagen.

Hoogte
De hoogte van deze klimop als bodembedekker is ca. 20 cm. Echter op plaatsen waar de plant steun kan vinden in struiken of bomen, zal ze in de loop der jaren tot enorme hoogtes kunnen groeien.

Blad.
De bladeren zijn groen en ongeveer 4 tot 8 cm. in doorsnede, de bladsteel kan in lengte variëren van 5 tot wel 15 cm. Is bladhoudend.

Standplaats
Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 6 tot 9 st. per m2. Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met volwassen bomen en heesters. De plant heeft geen specifieke eisen, en voldoet zowel in de zon als ook uitstekend in de schaduw. Doet het uitstekend onder bomen of struiken, een droge bodem is zelden een probleem Groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere bodembedekkers.

Hedera helix 'Thorndale':

Hoogte: ca 20cm
Blad: groen, bladhoudend
Standplaats: alle
Toepassing: bodembedekker en verwildering

De Nederlandse naam is klimop. Deze klimop nauw verwant aan de bekende Ierse klimop de Hedera hiberica. Het betreft een‘grootbladige’ klimop uit de kleinbladige Hedera helix familie van de die wat minder snel groeit dan de Hibernica. Het is als het ware een tussenvorm tussen de bekende Hibernica en de minder bekende Woerner. Het is dan ook een dankbare bodembedekker met klimkwaliteiten. Denk hierbij ook aan hekwerken, en hagen. Is slechts beperkt verkrijgbaar.

Hoogte
De hoogte van deze klimop als bodembedekker is ca. 20 cm. Echter op plaatsen waar de plant steun kan vinden in struiken of bomen, zal ze in de loop der jaren tot enorme hoogtes kunnen groeien.

Blad.
De bladeren zijn groen en ongeveer 4 tot 7 cm. in doorsnede, de bladsteel kan in lengte variëren van 5 tot wel 15 cm. Is bladhoudend. In het najaar en de winter verkleuren de bladeren naar aparte donkere brons-bruine kleur.

Standplaats
Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 6 tot 9 st. per m2. Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met volwassen bomen en heesters. De plant heeft geen specifieke eisen, en voldoet zowel in de zon als ook uitstekend in de schaduw. Doet het uitstekend onder bomen of struiken, een droge bodem is zelden een probleem.

Bron: https://tinyurl.com/y3g8wp8t

wo, 09/03/2011 - 11:04
bjlevi

En op https://tinyurl.com/6lgoj staat het volgende:

Hederainfo-icon helix 'Woerner', hoog opgaande en krachtig groeiende variëteit. Zeer winterhard. Donkergroen blad met lichte nerven. In de winter heel donkergroen blad. Geschikt voor middelgrote en grote vlakken. Uitstekende bedekker van muren, schuttingen, vooral om afhangend te worden gebruikt. Een van de mooiste variëteiten.

Hedera helix 'Thorndale', heeft kleiner blad dan Hedera helix. Een goed vertakkende plant. In de winter verkleurt het blad naar bruingroen. Blad aan de rand licht golvend. Licht geelgroene nervatuur. Zeer winterhard. Te gebruiken als bodembedekkende plant. Krachtig groeiend.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag