Wie weet de naam van deze plant?

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 25/08/2018 - 15:41
Libosa

Wie weet de naam van deze plant?

In een pot is een plant komen aanwaaien, dus zal via zaad verspreid zijn.
Iemand een idee, welke plant dit is: onkruid of een mooie plant met mogelijke bloei?
De plant heeft vrij groot blad, wat bovenop heel fluweelachtig is en is verschenen in de pot met damastbloem, die op de bijgaande foto eronder staat.
Weghalen of in een eigen pot zetten?
Er staan in deze omgeving geen bomen of struiken, waarop ik de plant kan herleiden, althans niet zichtbaar voor mij, maar staat mogelijk in een andere tuin.

Groetjes Lily

Welke plant?
za, 25/08/2018 - 15:52
GreenConnection

Doet me denken aan Paulowniainfo-icon tomentosa.

ma, 27/08/2018 - 04:33
daucus

Of telekiainfo-icon speciosa. Koeienoog.

ma, 27/08/2018 - 13:32
peterplant

Nee, het is echt Paulowniainfo-icon.

do, 06/09/2018 - 09:32
Libosa

Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden, dat ik niet op de reacties gereageerd heb, maar vreemd genoeg heb ik van de antwoorden geen melding gekregen en had ik wat andere dingen aan het hoofd om zelf even te kijken.
Ik heb wat plaatjes bekeken van deze plant, maar het blad van mijn zaailing komt niet helemaal overeen met deze plant, want want mijn blad is veel meer fijn gekarteld, waarmee ik meer overeenkomst zie met de telekiainfo-icon speciosa als ik daarvan plaatjes bekijk.
Beiden lijken me echter wel mooie planten, dus ik ga hem binnenkort overzetten in een eigen pot en dan maar eens afwachten, wat het gaat worden...

Alsnog bedankt voor de reacties!

Groetjes Lily

do, 06/09/2018 - 20:37
peterplant

Het is toch echt de Paulowniainfo-icon.
Als je naar je plant kijkt zul je zien dat de 4 bladeren kruislings tegen over elkaar aan een zacht behaard stengeltje zitten.
Zou het Telekiainfo-icon zijn, dan komen de 4 bladeren uit 1 punt uit de grond.

vr, 07/09/2018 - 10:33
Libosa

Bedankt voor je antwoord Peter en ik kan je moeilijk tegenspreken, maar ik heb echt veel foto's bekeken van het blad van beide planten en het viel mij op, dat het blad van mijn plant veel gekartelder is dan van de Paulowniainfo-icon.
In ieder geval vind ik de plant interessant genoeg om te behouden en dan zie ik wel wat het gaat worden ;)

Groetjes Lily

vr, 07/09/2018 - 12:13
daucus

Als telekiainfo-icon een bloemstengel vormt dan staan de bladeren aan de steel.Het kan best zijn, omdat ie in een pot staat, van armoe gaat bloeien.We zullen zien. Hou je ons op de hoogte Libosa?

vr, 07/09/2018 - 12:28
Libosa

Ik ben nu zelf erg benieuwd, wat het gaat worden en zoals gezegd, is het een aangewaaide zaailing, mogelijk een zaadje, wat door een vogel is gevallen en zich ontwikkeld heeft?
Dat ik mijn vraag hier gesteld heb, was vooral om te bepalen of het onkruid was, wat uitgetrokken moest worden of een mooie plant, die de moeite waard is om te behouden... ;)
Echt wijzer ben ik niet geworden, maar de gegeven informatie is voldoende om de plant te behouden en zien, wat het wordt, al zal dat mogelijk pas volgend jaar zijn.

Groetjes Lily

vr, 07/09/2018 - 12:33
daucus

Beide planten zijn mooi. Beide dus de moeite waard.

vr, 07/09/2018 - 13:09
GreenConnection

Als je een foto kun plaatsen van de stengel van de plant, dan is de zekerheid pmtrent deze Paulowniainfo-icon vastgesteld. NB.: de jeugdbladeren van Paulownia zijn afwijkend van de volwassen bladeren.  

za, 08/09/2018 - 10:57
Libosa

Bij deze een foto van de stengel:

za, 08/09/2018 - 13:24
peterplant

Dus Paulowniainfo-icon.

za, 08/09/2018 - 13:39
Libosa

Ik buig nederig mijn hoofd, Peter ;)
Dit keer maar eens met andere zoektermen gezocht naar deze plant, wat een overeenkomstig plaatje opleverde zoals van mijn plant.
Hij is echter niet winterhard in onze streken, dus waarschijnlijk sterft hij met vorst af, al is het mogelijk, dat met een zachte winter de plant wel overleeft. Wel heel apart, dat er een zaadje in de pot is gekomen, want voor zover ik weet, staat hier nergens een dergelijke boom.
Maar goed, ik zie wel wat het al dan niet gaat worden en bedankt, dat je deze "ongelovige" hebt weten te overtuigen :D

Groetjes Lily

za, 08/09/2018 - 15:39
GreenConnection

De plant staat er duidelijk al voor het 2de jaar, dus heeft ie afgelopen winter overleefd. Ik weet er verschillende grote exemplaren te staan hier langs de kust.

za, 08/09/2018 - 15:46
daucus

Als ie afsterft loopt de plant bij de wortel wel weer uit. Zou hem pas in het voorjaar in de volle grond zetten.Komende winter bij matige en strenge vorst beschut wegzetten. Verder gewoon buiten laten staan.

za, 08/09/2018 - 17:32
Carib

Ik heb een paar jaar geleden een plant van dit formaat gekregen van een medetuinliefhebber. Ik heb hem een paar jaar in pot gehouden om zeker te zijn dat hij een mooie rechte stam zou krijgen en niet terug zou vriezen. Na twee winters in de kas overwinterd te hebben had hij een prachtig rechte stam en is hij uitgeplant in de volle grond en nu, drie groeiseizoenen later is het een boom van vier meter hoog en drie meter breed. Hij heeft een enorme groeikracht, dus pas op met de pot. Hier zat hij aan het einde van zijn tweede groeijaar vastgegroeid in het terras. Ondanks de forse potmaat was hij op zoek gegaan naar meer ruimte en die vonden zijn wortels in het terras....

za, 08/09/2018 - 20:30
peterplant

Ook ik heb al jaren de Paulowniainfo-icon in mijn tuin staan. Bloeit elk jaar prachtig en geeft heel veel vruchten die gevuld zijn met zaadjes die zo licht zijn als een stofje. Die zaden kunnen dus honderden meters of met wat extra wind kilometers wegwaaien en zo bij jou in de tuin belanden. Bij mij komen de zaailingen met honderden (!) op tussen de stenen van de bestrating en overal in mijn tuin. Ik sta dus elk jaar Paulownia's te schoffelen. Als je de plant elk jaar boven de grond afknipt krijg je na een jaar of 4 - 5 een scheut die in 1 groeiseizoen 450 cm lang kan worden met bladeren van 90 cm doorsnede! Een echte blikvanger.

zo, 09/09/2018 - 10:36
Libosa

Wat leuk om wat meer over deze plant te lezen!
Ik moet alleen ten stelligste ontkennen, dat dit het 2-de jaar is van deze plant, want ik ben in het voorjaar begonnen met een lege pot, waarin ik een damastbloem heb gezet. Ik schat, dat hij niet langer dan een maand of 4 geleden in deze pot verschenen is, maar inderdaad wel snel gegroeid. Mogelijk door de warme zomer?
Hij kan niet vastgroeien in de aarde, omdat ik overal onderschotels heb staan, deels om niet alle water meteen te laten weglopen, maar ook om vastgroeien te voorkomen.
Wat betreft de winter zou ik hem in het foliekasje kunnen zetten, wat ik ook met sommige andere planten doe, die daarin prima overleven. De vorst is doorgaans niet zo het probleem, maar wel met de combinatie van regen en gure wind, althans naar mijn ervaring.

Groetjes Lily

zo, 09/09/2018 - 19:33
GreenConnection

Je hebt gelijk, Libosa. Ik zag eerst de bruine bladstengel aan voor een verhouten deel van de hoofdstengel. Excuus daarvoor!

ma, 10/09/2018 - 15:54
Libosa

Geen excuses nodig hoor, allang blij, dat ik nu weet, welke plant het is en ik wil proberen om hem over te houden.
Ik heb gelezen, dat het verhouten in het eerste jaar alleen gebeurt als het een lange warme zomer is en hoewel ik de eerste herfsttekenen zie bij mijn planten, is het weer nog steeds niet verkeerd voor een nazomer, dus wie weet, dat hij de komende tijd alsnog wat verhout...

Groetjes Lily

Onderwerp gesloten