Plant lijkt dood te gaan...

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/01/2019 - 15:44
AnneBerkh

Plant lijkt dood te gaan...

Beste lezer,

Deze oude plant lijkt dood te gaan. Hij is al een tijdje slap en energieloos, en er is al veel blad plotseling verdord. Dat gaat snel, binnen een paar dagen kan een blad al verdorren. De plant had wat nieuw blad maar ook dat blad wordt aan de zijkanten bruinig. Ik heb hem onlangs verpot, in de hoop dat een nieuwe, frisse pot en verse aarde hem zou kunnen helpen. Maar er lijkt niks verbeterd.
Ik zie geen beestjes, het blad voelt niet plakkerig.
De plant staat sinds februari / maart op zijn huidige plek. Vòòr die tijd stond hij dichter bij het raam. Hij staat nu wat donkerder

Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?
Is er iets dat ik nog zou kunnen doen?

Vriendelijke groeten,

Anne

di, 01/01/2019 - 18:38
GreenConnection

Een plant donkerder zetten helpt niet. Zeker in de winter is de lichtbehoefte groot. Zon hoeft niet, maar wel veel licht.

wo, 02/01/2019 - 09:49
AnneBerkh

Hallo GreenConnection,

Bedankt voor uw reactie.
Ik besef dat de meeste planten van licht houden. Maar deze plant staat al bijna een jaar op zijn huidige plek en hij deed het redelijk goed. Hij kreeg nieuw blad (niet uitbundig maar toch) en hij hing er niet slap bij. Hij ging zeker niet dood. Ik dacht er eigenlijk gisteren pas aan dat december en januari de meest donkere maanden van het jaar zijn. Maar elke plant is ook weer anders, de ene plant kan beter tegen minder licht dan een andere. Misschien moet deze plant toch een wat lichtere plek hebben dan.
Weet u misschien de naam van deze plant?

wo, 02/01/2019 - 10:04
GreenConnection

Dit is Cissus rhombifolia ‘Ellen Danica', kamerwingerd.

zo, 06/01/2019 - 18:52
AnneBerkh

Vriendelijk dank. Dan kan ik op internet kijken of ik er relevante informatie over kan vinden.
Ik heb hem nu dicht bij een raam gezet. Misschien dat ik hem daarmee nog kan redden.Hij voelt wel ietsje minder slap maar het blad is op een aantal plaatsen wel weer verdord... Misschien heeft het even tijd nodig voor de nieuwe aarde en de toename van het licht hun werk gaan doen.

Ik las op Internet dat dit een ijzersterke hangplant is, en deze zin: "U moet al flink uw voeten vegen aan zijn verzorging om de plant de dood in te drijven". Jeetje... ik begrijp niet wat er aan de hand is. Hij heeft al zoveel blad verloren. Als een plant zienderogen achteruit gaat is er vaak wel een reden voor, lijkt me. Maar ik zie er verder niks abnormaals aan.

zo, 06/01/2019 - 22:38
GreenConnection

Een plant verpotten vlak voor of in de winter is altijd een riskante onderneming. De hergroei in het voorjaar is veel gemakkelijker.

do, 10/01/2019 - 13:58
AnneBerkh

Ja, maar de plant leek echt dood te gaan. De stengels en het blad hingen er energieloos bij en elke dag ging er blad dood, ook redelijk nieuwe scheuten. Dan moet je van twee slechte opties de minst slechte optie kiezen. Misschien had ik hem beter helemaal kunnen terugsnoeien. Het verpotten stelde verder niet zo veel voor. Het kwam neer op een nieuwe, frisse pot en wat nieuwe aarde. Nou ja, ik moet het nu afwachten. Nog bedankt voor uw reacties. Deze zijn altijd leerzaam voor mij als leek op plantengebied.

do, 10/01/2019 - 15:27
GreenConnection

Op de foto ziet de plant er nog niet zo beroerd uit. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.

do, 10/01/2019 - 15:45
AnneBerkh

Inmiddels heeft hij alweer een stuk minder blad maar hij lijkt wel wat steviger sinds hij bij het licht staat.
Ik vermoed ook dat het wel goed komt maar als ik lees wat voor sterke plant het is verbaast het mij wel dat er zoveel blad dood is gegaan. Misschien stond hij toch te donker dan.

do, 10/01/2019 - 15:49
AnneBerkh

Sorry hier stond dezelfde tekst als hierboven.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag